x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre o anumită Schimbare

Despre o anumită Schimbare

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    28 Ian 2012   •   21:00
Despre o anumită Schimbare

Nu va lasati inselati de iarna travestita in primavara din acest ianuarie 2012. E tot iarna. Schimbarea reala nu mai incepe azi, din pacate, in Piata Universitatii, prin manifestatii de protest. Schimbarea incepe din viata fiecaruia – din gandire, de acasa, din familie, de la locul de munca, din cercul de prieteni. Schimbarea va incepe atunci cand, uitandu-ne in oglinda, vom admite ca vedem si un vinovat.

Actuala clasa politica este tot ceea ce am reusit sa producem mai bun in 22 de ani. Daca ea este proasta, este pentru ca NOI nu ne-am schimbat mentalitatile. O data la 4 ani se schimba, prin vot si rotatie, conducerea tarii. Si este la fel pentru ca structural si noi am ramas la fel, in ciuda aparentelor.

Revoltele populare din ianuarie 2012 au inceput de la o enervare produsa de aroganta puterii de a nu dialoga cu poporul. Dar care pu­tere de dupa 1989 a facut-o in mod real? Daca noi nu ne respectam pe noi si intre noi, cum sa ne respecte 'alesii' nostri? Oamenii s-au revoltat, just, ca sistemul – prin Traian Basescu – l-a aruncat afara pe Doctorul Arafat. Si au inteles ca din cauza asta SMURD-ul este in pericol. Dar oamenii – cu exceptia celor de la Tg. Mures – s-au solidarizat cu acest om-simbol fara sa inteleaga MODELUL uman si profesional Raed Arafat si cum a reusit el sa invinga sistemul.

Istoria SMURD arata clar: nu v-ar conveni sa aveti un coleg sau un sef la serviciu precum Doctorul Arafat. Nici sefilor vostri nu le-ar conveni sa aiba un angajat ca el. El nu a invins doar sistemul, ci mai ales mentalitatile care-l guvernau. In anii ’90, sindicatele de la ambulanta din Cluj i-au pus toate piedicile posibile, sub deviza stupida: 'Nu se poate ca un STRåIN sa ajunga la o urgenta mai repede decat noi, romanii!'. Iar in 2012, Gigi Becali se face purtatorul de cuvant al aceleiasi mentalitati: 'Mi-e scarba de romanii care au iesit in strada pentru un ARAB impotriva presedintelui tarii!'. La protestele care au avut loc in tara au participat maximum 20-30 de mii de oameni intr-o saptamana, din 17 milioane cu drept de vot. Oare restul cum si ce gandesc?

Arafat a reusit pas cu pas, invatand, luptand, muncind 18 ore pe zi, cu nebunie, dedicatie, profesionalism, incapatanare, exigenta maxima, autoritate si sacrificand intemeierea unei familii. Obstacolele nu l-au facut sa se mute in sistemul privat, ci l-au indarjit si mai tare. Pentru ca SMURD-ul este dincolo de dihotomia 'privat-stat': spiritul lui este acelasi cu al salvamontistilor care pe salarii de mizerie patruleaza prin munti, zi si noapte. Si repet: foarte putini ar face fata in orice serviciu avand drept sef sau coleg un astfel de model uman. Si totusi Arafat a gasit destui romani croiti la fel pentru a construi un SMURD functional. Pentru NOI TOTI, ceilalti – dintre care multi isi permit sa-si conduca masinile in cel mai pur dispret fata de valoarea fundamentala a SMURD: umanitatea.

Oamenii s-au solidarizat cu acest model fara sa-l inteleaga, dintr-un soi de haiducie de masa. Nu este de mirare ca in a patra zi de proteste toata lumea a uitat de unde a plecat revolta. Si am reintrat in cercul vicios al mentalitatilor noastre. Cineva mi-a spus, referindu-se la conducerea tarii, ca 'pestele de la cap se impute'. Da, dar numai cand este MORT.

×
Subiecte în articol: editorial