În urmă cu aproape două luni eram - împreună cu o prietenă - în "trecere" pe la Techirghiol. Ne-am zis să ne abatem pe la mănăstirea în care vieţuieşte Părintele Arsenie Papacioc. La uşa chiliei, în mod obişnuit asaltată de mulţimi, era... "pustiu"! Părea că o mână divină... aşezase atâta pace la uşa chiliei, anume să primim şi noi o binecuvântare. Şi iată că prietena mea a intrat la Părintele Papacioc... Au trecut trei minute, au trecut cinci minute, au trecut şi zece minute... Faptul că ea nu ieşise de acolo nici după zece minute era din cale afară de neobişnuit, iar lumea - care se strânsese la uşă între timp - era prinsă într-o mirare neascunsă: "Nimeni nu stă atât de mult la Părinte", ziceau oamenii. Când a ieşit din chilie, prietena mea era transfigurată. Ca şi cum intrase acolo o persoană şi ieşise... alta. "Ce ţi-a spus atâta vreme?", am întrebat-o cu o nedisimulată curiozitate. "Ah, mi-a citit o rugăciune pe care n-am mai auzit-o niciodată până acum, dar asta a durat puţin", mi-a răspuns ea. "În schimb, m-a pus să scriu acatistul de câteva ori. Îl scriam şi Părintele zicea iarăşi: nu e bine. Scrie numele oamenilor în întregime. Nu doar Ion, Vasile, Gheorghe. Scrie Ion Popescu, Gheorghe... Ionescu... Părintele mi-a spus să scriu clar, să înţeleagă preotul ce citeşte. Fiindcă preotul nu înţelege ce ai scris, citeşte altceva, îi dă rugăciunii alt înţeles. Şi apoi mi-a zis să scriu exact ce anume cer în rugăciunea mea!"
DEx-ul îi dă "Acatistului" următoarele accepţiuni: 1) Imn şi slujbă bisericească ortodoxă în cinstea Fecioarei Maria sau a unor sfinţi. 2) Listă de nume dată preotului spre a se ruga pentru persoanele înscrise pe ea. *Expresia "a da acatiste" - a cere preotului să rostească anumite rugăciuni pentru îndeplinirea unei dorinţe! Întâmplarea - dacă i se poate spune aşa, căci pe lumea aceasta nici o întâmplare nu-i în afara sensului şi îngăduinţei divine - a făcut să văd pentru întâia oară prin glasul unui preot că trebuie să scrii în acatist numele tău întreg, ca şi numele întreg al celor pentru care te rogi. Şi apoi să aflu că "rugăciunea trebuie formulată precis, precum şi cuvintele să fie scrise clar şi cu înţeles!". Un asemenea mesaj, venit prin gura unui Preot de talia Părintelui Papacioc, trebuie să fie... binecuvântare în sine, o nepreţuită învăţătură. Noi, oamenii, prinşi în vârtejul rutinei, dar mai ales în cel al necunoaşterii, ne putem uita pe sub sprâncene către fiinţele pe care le credem rudimentare şi aberante dacă "dau acatiste" la biserică!
De fapt, acatistul înseamnă rugăciune către Maica Domnului sau către alţi sfinţi şi are o putere pe care mulţi oameni au cunoscut-o prin experienţă! Dar, ca să aibă putere, nu trebuie să scrii cuvinte de mântuială, înghesuite şi fără înţeles, nici o înşiruire de nume, unul mai comun decât altul. Numele întreg trebuie scris în acatist. Şi-n asta-i o noimă adâncă. În numele întreg este o amprentă, este chiar omul pentru care faci rugăciunea. Părintele Papacioc a insistat pe claritate. Pe respectul pentru cuvânt. Pe desluşire, precizie, pe exprimarea directă şi clară a cererii. Şi nu-i de mirare ca un "sfânt" să confirme ce-a spus Biblia, "Cuvântul lui Dumnezeu e viu şi lucrător şi mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri"! (Evrei; 4,12) Dacă putem avea o mirare, atunci ea vine ca o confirmare a cunoaşterii duhovniceşti, dar dinspre ştiinţă. "Studiul efectelor terapeutice ale rugăciunii de ajutor"(numit studiul STEP), cel mai mare şi mai riguros studiu ştiinţific despre rugăciune din toate timpurile, a recrutat 1.800 de pacienţi cărora li se făcea o operaţie de bypass pe artera coronariană. Primele rezultate ale studiului au şocat lumea ştiinţifică; rugăciunea neţintită, neclară, inclusiv neprecizarea numelui şi a unor detalii clare despre pacient pot face mai mult rău decât bine! Şi aşa putem desluşi de ce acatistul unuia devine lucrător şi împlinitor, pe când al altuia... poate avea efecte negative. Să scrii clar pentru ce te rogi, să spui numele întreg al celui pentru care te rogi, să detaliezi chiar cererea ta înseamnă să înţelegi cât de puternic este "cuvântul" şi să ştii să-l foloseşti cu tăişul lui alinător.