Am asteptat patru zile inainte de a-mi publica opinia. Vineri, un cotidian a savarsit o ticalosie pe care o numesc "Atentat la siguranta nationala". Am sperat ca breasla noastra, a jurnalistilor, sa reactioneze cu severitate. Nu s-a intam-plat. O fac eu. N-am calitatea de a vorbi in numele breslei. O fac in nume propriu, in ziarul la care lucrez.
Sub titlul "Statul politienesc", respectivul ziar (de sila nu-i pronunt numele) a dezvaluit, pe sute de file, documente cu caracter "Secret de serviciu" sustrase de la Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si publicate pe internet. Si azi sunt pe pagina de web a ziarului. Si de-ar fi sterse, n-ar mai folosi la nimic. Raul s-a produs. Ce spune ziarul? Ca suntem intr-un stat politienesc. Ca sunt verificate conturile "oamenilor de rand". Ca bancile sunt obligate sa raporteze tranzactiile, iar informatiile sunt procesate si analizate. Ca se incalca legea secretului bancar. Acuzatii care pot face obiectul unei dezbateri publice si pot fi, la urma urmei, adevarate. Nu judec intentia, ci mijloacele ce-i servesc.
Oficiul functioneaza in baza legilor, analizeaza, prelucreaza si pune informatiile la dispozitia Parchetului Inaltei Curti. Tot ce iese din Oficiu se duce la procurori. De intrat, intra din diverse surse: banci, servicii secrete, politie, autoritati judiciare straine etc. Bancile sunt obligate sa raporteze tranzactiile de numerar peste 10.000 de euro sau cele suspecte, iar informatiile obtinute au inalt grad de confidentialitate. Pardon, acum nu mai au. Pentru ca au fost atarnate precum ciorapii pe sarma, in vazul tuturor. Dar ce ne pasa noua de culoarea ciorapilor altora? Judecati, dupa ce aflati ce informatii au fost publicate, ganditi-va, ati face asta?
"In 14.04.2004, persoanele fizice S.U. si S.A. au informat Oficiul cu privire la faptele de spalare a banilor savarsite de cetateanul italian S.G., dupa cum urmeaza..." Si urmeaza firmele prin care S.G. spala banii mafiei siciliene, numele complicilor romani etc. Numele mafiotului si al informatorilor sunt publicate in clar, ca si toate numele urmatoare. Informarea continua: "Totodata, S.G. actioneaza pe teritoriul Romaniei impreuna cu un mafiot din Sicilia pe nume A.C. prin intermediul firmelor...". Fiti de acord cu mine ca cetatenii italieni S.U. si S.A. simt acum apropierea glontului!
Continuam cu alte documente:
"FIU Belgia a solicitat Oficiului informatii cu privire la cetatenii Z.C., O.T., T.T. si V.I. Contul deschis de O.N. si T.T. a fost alimentat cu suma de 100.000 USD transferati de la banca..."
"Conform informatiilor transmise Serviciului de surse speciale, cele doua persoane fizice X si Y au efectuat o serie de operatiuni vizand preluarea pachetului majoritar al... Despre S.A. exista informatii ca este implicat in actiuni criminale si se afla in atentia institutiilor de urmarire din Italia etc."
"La data de 22.10.2004, IMPA - Israel a transmis Oficiului cererea de informatii privind pe K.M. KN, in care se mentioneaza ca potrivit rapoartelor primite de catre IMPA au fost identificate operatiuni care ridica suspiciuni privind spalarea banilor."
Ne oprim aici. Ce aflam? Ca au fost publicate identitatile unor informatori care ajutau statul roman in combaterea mafiei siciliene. Ca au fost publicate solicitari de informatii, facute in baza angajamentelor internationale ale Romaniei, de state precum Belgia, Israel, Italia. Care aveau incredere in probitatea institutiilor statului nostru. Care ne-au cerut informatii privind activitati criminale, asa cum si noi le cerem lor. Care au avut incredere, pana vineri, 24 februarie 2006, in viitorii parteneri comunitari.
Unele dintre aceste state trebuie sa voteze pentru aderarea Romaniei la UE. S-au gandit cei care au devoalat anchetele facute de autoritatile tarilor partenere la consecintele faptei lor? Fiind jurnalisti, ar trebui sa fie constienti. Nu-i pot acuza de prostie. Ar trebui sa cunoasca vorba cronicarului: "Eu de cele ce scriu am a da seama!". Nu vreau sa-mi imaginez ce spun autoritatile judiciare si serviciile de informatii ale statelor prietene si partenere, care ne-au aratat incredere cerandu-ne, la schimb, sa le spunem miscarile financiare ale mafiotilor lor. Compromitandu-le anchetele, am comis o tradare. Nu vreau sa imi imaginez nici soarta informatorilor care au dezvaluit conexiunile si interesele Camorrei. Glontul e un final fericit pentru ei. Se mai practica inca taierea membrelor cu drujba si decapitarea cu toporul. In cazul acesta, tradarea noastra se numeste crima! Nimic n-o justifica!
Cei care au deschis aceasta cutie a Pandorei au reflectat vreo clipa la consecinte? In exemplele ce vi le-am aratat nu gasesc politie politica. Doar investigatii necesare prinderii criminalilor. Opinia mea este ca responsabilii de raspandirea acestor documente la care facem referire nu au urmarit nici o clipa interesul public, cotcodacit de ziarul cu pricina. Disperati, ei au dorit sa creeze doar haos, in contextul unor evenimente care involbureaza lumea politica si salile de judecata: "Haos, cu orice pret, poate scapam si noi, in brambura colectiva!"; "Dupa noi, alege-s-ar praful!"
Pentru ca aceasta diversiune se realizeaza prin media, fac apel la autoritatea profesionala a breslei sa o sanctioneze, daca autoritatea judiciara nu e in stare!