x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Desteptii" rau-platnici si fraierii bun-platnici: o noua runda

"Desteptii" rau-platnici si fraierii bun-platnici: o noua runda

de Ilie Serbanescu    |    20 Dec 2005   •   00:00

Argumentul ministrului de Finante Vladescu este ca stergem datoriile, intrucat tot nu le vom mai incasa vreodata! Dupa cum se observa, e vorba tot de un argument 100% liberal! Adica, daca tot nu incasam banii, pentru ca nu va platiti obligatiile, le stergem ca sa nu ne mai incurcam!

Doar perplexitate poate produce initiativa minsitrului liberal de Finante, sustinut direct de insusi primul-ministru si presedinte al PNL, de a se sterge datoriile istorice ale unor mari intreprinderi de stat. Dupa cum se vede, ar fi vorba de o initiativa 100% liberala!

Adica, in spiritul libertatii economice depline, nu va mai platiti impozitele, caci, la un moment dat, va iertam! Mai rau, argumentul ministrului de Finante Vladescu este ca stergem datoriile, intrucat tot nu le vom mai incasa vreodata! Dupa cum se observa, e vorba tot de un argument 100% liberal! Adica, daca tot nu incasam banii, pentru ca nu va platiti obligatiile, le stergem ca sa nu ne mai incurcam! Premierul Tariceanu a mers insa si mai departe: datoriile istorice ale rau-platnicilor ar trebui sterse, pentru ca - tineti-va tare! - dau rau la imagine si, inca si mai si, ar sugera ca Ministerul de Finante nu are performanta in incasari, cand de fapt are performanta in domeniu. Dupa cum se vede, o abordare liberala rau de tot! Cu alte cuvinte, important este nu sa se incaseze, ci sa nu apara ca nu se incaseaza!

Dl Tariceanu ignora complet, prin asemenea aprecieri si masuri, asa-numitul hazard moral, impingandu-i si pe bun-platnici sa devina rau-platnici, dupa preceptul "de ce ei si nu si noi!". De altfel, asa-numitii "oameni de fotbal", amenintati de Fisc in ultimul timp cu executii silite din cauza debitelor la stat, s-au si grabit sa traga si dansii un ce profit din demersul liberal, cerand tratamente similare.

Pare insa ca dl Tariceanu isi realizeaza, in sfarsit, un vechi proiect de stergere a datoriilor istorice ale rau-platnicilor. Sa ne amintim ca, in urma cu cativa ani, dl Tariceanu, pe atunci deputat, impreuna cu un alt liberal, dl Catarama, pe atunci senator, au initiat un proiect de lege de amnistiere fiscala a tuturor datornicilor, de stat si privati. Premierul din acea vreme, dl Isarescu, a respins initiativa tocmai pe considerentul implicatiilor negative ale hazardului moral.

Demersul Vladescu-Tariceanu este nu numai o sfidare la adresa celor care-si platesc la timp si integral impozitele si taxele cuvenite, dar si o compromitere a masurilor promovate chiar de domniile lor pe linia inaspririi tratamentului fata de rau-platnici din partea Fiscului.

Presupunerea ca, prin stergeri de datorii, s-ar putea lua totul de la zero, dupa care rau-platnicii cadorisiti cu iertarea de datorii se vor incolona disciplinati si entuziasti sa-si achite darile la Fisc constituie o premisa gresita, pentru ca este o iluzie desarta. Practica a dovedit absolut contrariul. Cei care nu si-au platit obligatiile financiare nu si le vor plati nici de aici incolo, chiar daca li se vor sterge datoriile istorice. Dincolo insa de ceea ce a dovedit, de altminteri fara echivoc, practica este faptul ca rau-platnicii, in covarsitoarea lor majoritate, si oricum cei carora domnii Vladescu si Tariceanu vor sa le stearga datoriile au pierderi cronice din exploatare si nu vor avea, nici sa vrea, vreo sansa de a-si putea plati integral si la timp obligatiile financiare. Singura solutie in cazul rau-platnicilor cu pierderi din exploatare este de fapt scoaterea lor din joc. Tolerarea lor in piata nu face decat sa imparta agentii economici, spre dezavantajul economiei insesi, in "destepti" rau-platnici si fraieri bun-platnici.
×
Subiecte în articol: editorial