De unde teama noastra de reforme radicale? Dintr-o judecata pripita. Caci pretul intarzierii reformelor a fost incomparabil mai mare decat costul transformarilor ce ar fi fost realizate in timp optim.
Romania a ajuns premianta clasei la capitolul crestere economica. Am luat-o deja inaintea multor tari europene, chiar dintre cele dezvoltate. Volumul PIB-urilor lor e mai mare. Dar ritmul nostru de crestere e mai bun.
Din 2000 incoace, PIB-ul nostru a urcat anual cu valori de peste 5%. Dupa mai multi ani de cadere economica, tara noastra a inceput ascensiunea la capitolul crestere economica si a trecut in fata. Iar unde e crestere e loc pentru investitii.
Sigur, inflatia inca mare ar putea fi, pentru investitori, un motiv de descurajare. Dar importanta e tendinta: inflatia e
intr-adevar mare, dar e in neintrerupta descrestere. Practic, inflatia s-a transformat in dezinflatie.
Dar n-am ajuns la capatul drumului. Societatea romaneasca are nevoie de schimbari radicale.
Pana acum, din cauza jumatatilor de masura, nu a fost asigurata formarea unei mase critice de schimbare, care sa favorizeze un raport optim intre castigurile si pierderile din economie. Asa ca ducem inca in spate nenumarate poveri.
Intreprinderile statului, cu putine exceptii, n-au aratat pana in prezent o prea mare preocupare pentru performanta. Timidele incercari facute in acest sens au fost socotite medicamente amare. Si au fost vomitate.
Acum, tocmai tinta "Performanta" incepe sa fie pusa in evidenta. Dar, pentru a fi ochita, va fi nevoie de arma cea mai eficace: libera concurenta economica.
Aici ne-am poticnit. Marii producatori inca mai pot sa dicteze preturile si sa comande pe piata. Iar ei vor inflatie, fiindca numai astfel isi permit sa produca mai putin, cu costuri mai mari, dar sa vanda mai scump.
Va fi foarte greu ca intreprinderile delasatoare sa fie dezvatate de drog. Vreau sa spun: de inflatie. Caci inflatia le-a dat senzatia ca sunt rentabile in timp ce le ucidea treptat.
Adevarata schimbare va putea fi obtinuta numai prin munca indarjita, organizare rationala a muncii, asumarea riscului in afaceri, initiativa si management performant. Nu inainte insa ca intreprinderile statului sa-si schimbe nu doar parul, ci si naravul.
Intr-o epoca de inaintari rapide, de cresteri si descresteri, de provocari si pericole, multe imprevizibile, Romania e confruntata cu mari probleme economico-financiare. Probleme ce nu pot fi solutionate fara o impecabila organizare. Intr-un climat de reforme duse pana la capat. De unde teama noastra de reforme radicale? Dintr-o judecata pripita. Caci pretul intarzierii reformelor a fost incomparabil mai mare decat costul transformarilor ce ar fi fost realizate in timp optim.