x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dijma pe audiovizual

Dijma pe audiovizual

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    12 Mai 2012   •   21:00
Dijma pe audiovizual

Pe data de 24 aprilie am gasit in cutia postala un plic de la Societatea Romana de Radiodifuziune. In interior am gasit un document care ma instiinta ca firma mea are de platit taxa radio-tv din 2009 incoace, adica 300 lei! Cum ma grabeam sa ajung undeva, nu am stat sa analizez prea atent semnificatia si implicatiile documentului respectiv, desi mi-a sarit in ochi, din josul paginii, cum ca voi fi pedepsit de lege cu penalizari si amenda ca nu achit restanta de plata.

Revenit acasa dupa cateva ore, am studiat mai atent documentul si am inceput sa fac niste cercetari. Si am realizat ca iar ma trezesc in tara asta in mijlocul unei absurditati din care nu am cale de scapare, absurditate pe care, dincolo de orice speculatie si interpretare politica, tot noi, romanii, am facut-o posibila. Cum? I-am trimis prin vot pe cei mai rai si incompetenti dintre noi sa ne conduca. Iar acestia, odata ajunsi la putere, s-au pus pe legiferat doar propriile interese, intr-un profund dispret pentru oameni.

Societatea Romana de radio-difuziune este finantata potrivit Legii 41 din 1994, republicata in 1999. Lege data de niste politicieni votati si platiti de noi si trecuta printr-un parlament votat si platit tot de noi. Este inca o dovada ca toti oamenii politici sunt, de fapt, la fel, indiferent de partid si falsele doctrine si orientari politice. Pentru ca in acest caz avem de-a face cu o cardasie transpartinica – arc peste timp – intre niste politicieni care si-au spus probabil: "SRTV trebuie finantata in acest fel, pentru ca oricine ar veni vreodata la putere sa se poata folosi de ea in scopuri politice si electorale". De ce? Pentru ca posturile de radio si tv ale SRTV au cea mai mare arie de acoperire nationala.

Potrivit Legii 41, SRTV este finantata din bani de la buget, din taxa radio-tv obligatorie si, desigur, din publicitate. In plus, SRTV se poate finanta si din surse proprii – cum ar fi contractele de difuzare cu societatile de cablu, de exemplu. Nu ma intereseaza acum ce face SRTV cu uriasele sume adunate anual si nu voi discuta aici despre calitatea programelor sale. Merita mentionat doar ca numai TVR are un deficit de 110 milioane de euro. Dar acum vreau sa privesc situatia din punctul meu de vedere – cetatean si platitor de taxe al acestei tari.

Eu platesc aceasta institutie asa: o data prin taxele catre bugetul de stat, o data prin taxa obligatorie radio-tv, inca o data, indirect, prin abonamentul la firma de cablu cu care am contract si inca o data, iata, in calitatea mea de proprietar al unei firme.

Firma mea are aceeasi adresa cu domiciliul meu si se compune din doi oameni: sotia mea si cu mine. Noi platim oricum taxa radio-tv, pentru ca ea este inclusa automat in factura la energie electrica. Marturisesc ca nu urmaresc canalele si programele TVR si ca, daca acestea ar lipsi din grila de programe a firmei de cablu, nu le-as duce deloc lipsa. Posturile publice de radio nu le ascult deloc.

In concluzie, eu platesc de patru ori acelasi serviciu pe care, desi nu-l vreau si nu-l folosesc, imi este bagat pe gat in mod oficial si legal, sub diverse forme. Nu conteaza ca nu beneficiez de el, este obligatoriu sa-l platesc. Nu conteaza ca poate nu am televizor si radio in casa – daca platesc curentul trebuie sa platesc si taxa radio-tv. Oare surzii si orbii, saracii, platesc si ei taxa asta?


×