x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dinamo trebuie să suporte povara primului loc

Dinamo trebuie să suporte povara primului loc

de Dan Dumitrescu    |    24 Feb 2009   •   00:00

Returul campionatului naţional de fotbal a început. Chiar dacă echipele mai întârzie pe la vestiare până spre finalul acestei săptămâni, este clar că meciurile se joacă deja. Se joacă acolo unde vor fi ele cele mai tari, acolo unde vor fi decisive pentru stabilirea ierarhiei finale, adică în culise.



Fotbalul vorbit a şlefuit subtilităţi la care novicii nu vor putea ajunge nicicând. Masculii dominanţi din liga lui Corleone îşi marchează teritoriile prin discursuri a căror cheie de cod nu se procură la liber. Trebuie să-i cunoşti bine pe tarabagii pentru a le înţelege manevrele ascunse în spatele mişcărilor derutante şi fără sens la prima vedere.

Dumitru Dragomir a declarat pe cont propriu că Borcea este “un conducător tare rău de tot”. La acest enunţ cărnos Mitică a adăugat şi puţin parfum de bidinea, un bonus de consideraţii specifice: “Borcea este printre cei mai profesionişti conducători din România, alături de încă trei, patru”. Trecem peste faptul că a vorbi despre profesionism în casa spânzuratului este mai mult decât o mare neglijenţă. Mai interesantă ni se pare semnificaţia acestui salut găşcar pe care Mitică i-l adresează lui Borcea tocmai în momentul în care Dinamo mitralia federaţia pe tema amiciţiilor electorale dintre Mircea Sandu şi Marin Condescu. Abia când începem să despletim iţele încurcate ale acestei poveşti vom înţelege sensurile perverse ale meciurilor din fotbalul vorbit.

Dinamo şi Pandurii Tg. Jiu au ajuns pe poziţii conflictuale din cauza situaţiei în care se află fotbalistul Ilie Iordache. Litigii contractuale, litigii financiare, cuvinte de onoare şubredă şi promisiuni nerespectate. Nu intrăm în amănuntele acestor divergenţe deoarece ele nici nu sunt foarte importante. Disensiunile de această natură au ajuns să definească aproape firesc relaţiile dintre cluburi şi, tot la fel de firesc, ele s-au rezolvat în zona compromisurilor de bună voie acceptate.

De această dată, Dinamo a turnat mai mult gaz pe foc doar fiindcă îi prieşte vâlvătaia. A extins conflictul către o presupusă poziţie părtinitoare a federaţiei faţă de olteni din motive bine întemeiate. Returul se anunţă a fi unul foarte tăios şi Dinamo trebuie să se asigure că-şi va păstra poziţia de lider până la finalul său. Nu este exclus ca rezultatele unor meciuri să se decidă în prelungiri arbitrare dintre cele mai curioase. Şi, atunci, pe lângă bunăvoinţa târguită pe bază de sarsana, nu strică o atitudine favorabilă din partea federaţiei care, culpabilizată acum, se va simţi datoare în viitorul apropiat să-şi spele păcatele, fie ele şi imaginare.

Dumitru Dragomir a înţeles care-i stratagema şi de aceea l-a elogiat pe Borcea. Gigi Becali, ironic, i-a ţinut isonul, spunând că l-ar transfera pe Borcea la Steaua. Mai trişti şi fără chef de glumă, rapidiştii i-au reclamat pe dinamovişti în cazul Cesinha. Iar Porumboiu ia în calcul cele trei puncte de la Lausanne. Dinamo n-are încotro. Trebuie să suporte povara primului loc într-un retur care a început deja.

×
Subiecte în articol: editorial dinamo