x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale DNA îşi fierbe propria colivă

DNA îşi fierbe propria colivă

de Petru Calapodescu    |    19 Mar 2013   •   13:38

Trebuie să fii analfabet juridic (şi nu doar), ca să ai prestaţia penibilă a procurorului care, la TMB, a susţinut recursul contra eliberării condiţionate a lui Adrian Năstase. Sau trebuie să fii atât de înspăimântat de porunca şefilor ierarhici ori, mai rău, politici, care ţi-au zbierat că-ţi rup picioarele şi-ţi îngroapă cariera, dacă nu obţii cu orice preţ menţinerea după gratii a lui Năstase, încât să te pretezi la o jalnică însă încrâncenată inventare de argumente şi la afirmaţii stupide, ce au stârnit hohote de râs până şi în sala de judecată.

Dacă mai era nevoie de încă o demonstraţie că DNA este foarte puţin o instituţie realmente juridică, o componentă esenţială a statului de drept, şi mai mult o şandrama cu acoperiş politic, sub care se fabrică răfuieli din cele mai oribile, se distrug cariere politice sau se aruncă praf în ochii lumii, inclusiv ai celei de pe la Bruxelles, apoi această demonstraţie a fost făcută cu vârf şi îndesat luni. Şi nici un raport MCV, redactat după ciornele Monicăi Macovei şi ale altor ţuţări cotrocenişti nu vor mai putea spăla obrazul acestei instituţii de mult şi iremediabil compromise. Luni, DNA şi-a fiert propria colivă şi a rămas numai să-i pună cineva şi bomboana. Sucombă astfel o structură de care e nevoie în România, unde prăduirea banului public a devenit în ultimii ani manieră de guvernare.

Direcţia Naţională Anticorupţie, unde grelele dosare ale portocaliilor se îngălbenesc, nelucrate, prin sertare, a devenit, pas cu pas, per ansamblu o butaforie, iar în cauzele concrete o fabrică de abuzuri contra adversarilor marelui om din Deal, sau de diversiuni menite să păcălească până şi Comisia Europeană. Luni, instanţa a rezistat presiunilor şi a judecat ţinând seama de lege şi de probe. Pe care DNA le călcase în picioare, bajocorind principiile statului de drept doar pentru a ţine după gratii un rival politic al lui Băsescu. De care onoratul prezident de teme ca dracul de tămâie, aşa cum se teme şi de Crin Antonescu. În orice caz, mai mult decât de onctuosul Valeriu Zgonea şi chiar decât de premierul Victor Ponta, care, în numele unei imposibile coabitări, îl menajează. Ba chiar, zic gurile rele, ar fi în stare să accepte păstrarea la vârful Parchetului General şi al DNA a unor băsişti notorii, ca Morar şi Kovesi. A unor regizori de specatacole de sunet, lumini şi elicoptere vâjâind prin ţară: vezi comandourile în vămi, puncte de frontieră, secţii de poliţie, port, depozite de mărfuri de contrabandă etc.

DNA pare a se fi specializat în spectacole soldate cu zeci şi sute de arestări, dar eşuând lamentabil, fără condamnări, din cauza unor dosare subţirele, întocmite prost din incompetenţă, dacă nu deliberat. Spectacole cu o recuzită abuzivă şi mizerabilă, cum sunt aşa-zisele stenograme "scăpate" în mass-media, spectacole în care a fost din când în când inclus, cu acuze mărunţele, basme bune "de adormit Mitzura" - câte un blejnărel, iordăchel sau alţi pedelişti, sub care jaful a avut cote de sute de milioane şi miliarde de euro.

Spuneam că DNA este o instituţie necesară. Dar nu în forma, cu conducerea şi cu procurorii care se fac acum de râs sau, posibil, râd ei de o naţiune care mai crede în primatul legii. Îmi cer scuze pentru brutalitatea comparaţiei, dar mi-aduc aminte de un banc cu mult miez. Lăsându-i fiului pe mână afacerea, un bordel, tatăl i-a dat şi un sfat: "Dacă treburile n-or să meargă bine, nu dărâma stabilimentul şi nu da foc la canapele. Schimbă curvele!".

×