x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dosarul 250/P/2018, metoda numărul 6 sau Sabia a lui Damocles?

Dosarul 250/P/2018, metoda numărul 6 sau Sabia a lui Damocles?

de Serban Cionoff    |    05 Iun 2018   •   20:43
Dosarul 250/P/2018, metoda numărul 6 sau Sabia a lui Damocles?

De bine ce aseară, pe canalul Antena 3, la emisiunea „Sinteza zilei”, aflasem despre cele cinci metode prin care „i se forțează mâna” președintelul Klaus Werner Iohannis în luarea deciziei privind revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția  de procuror șef al DNA,așa după cum a stabilit Curtea Constituțională,  că, iată, procurorii DNA ies la înaintare și aruncă pe piață cea de a șasea metodă: dosarul 250/P/2018! Dosar deschis pe numele cetățenilor Carmen Georgeta Iohannis și Klaus Werner Iohannis în urma plângerii penale depuse de către redacția Lumea Justiției, având ca obiect  afacerile imobiliare cu casele Statului pe care susnumiții le-au făcut cu o anumită bancă comercială și de pe urma cărora autoritățile au de recuperate nici mai mult și nici mai puțin decât 320.000 de euro.

 Până aici nimic suprinzător știut fiind faptul că, măcar pe hârtie, toți suntem egali în fața legii. De mirare este, totuși, faptul că , de data asta, procurorii DNA s-au mobilizat atât de repede și au deschis dosar la nici  o lună de când sus-menționata plângere penală a fost înregistrată, pe 9 mai a c. De unde suprinderea pe care, pe bună dreptate, nu și-o ascunde confratele Răzvan Savaliuc. Surprindere pe care, însă, i-o risipește, prompt, Adrian Ursu, care notează sec și fără ocolișuri: „Ce se întâmplă acum este dorința de a-i arăta (lui Klaus Werner Iohannis n.n.) ce se întâmplă dacă nu își menține linia”. După care conchide: „Iar Klaus Iohannis a demonstrat astăzi că menține linia”.

Unde și în ce fel a făcut această demonstrație domnul președinte al tuturor românilor nici nu e greu de aflat, de vreme ce pe pagina domniei sale de socializare citim, cu subiect și predicat, următoarea cugetare cu valoare de axiomă: „Procurorii trebuie să rămână independenți”.

 Acestea fiind spuse și scrise, eu unul aș fi de părere să nu ne lăsăm pradă entuziasmelor de moment, fiindcă, până una-alta, dosarul 250/P/2018 a fost trimis spre soluționare la Procuratura de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Ceea ce înseamnă că va mai trece ceva vreme până să avem o soluție. În bine sau în rău, pentru domnul președinte  Klaus Werner Iohannis și pentru distinsa-i soție, asta rămâne să vedem la momentul potrivit. Ceea ce însă știm, cu certitudine este, deocamdată, faptul că pe lângă cele cinci metode prin care „i se forțează mâna” domnului Klaus Werner Iohannis, a apărut și cea de a  șasea. Lovitură năprasniică și care vine direct de la cei direct vizați de fiecare dintre cele două posibie decizii pe care ar urma să le ia domnul președinte. De aici aici înainte, vorba poetului „lung prilej de vorbe și de ipoteze”...

 Cum nu sunt specialist în știința dreptului, firește că mă voi abține să emit supoziții sau, mai rău, scenarii-șoc. În schimb, ca unul care am văzut oareșce situații care se încadrează în categoria „forțării mâinii” unor decidenți, îmi asum riscul de a afirma că, și într-un caz și în altul,  marele perdant al acestui joc cu miză nulă este însuși președintele Klaus Werner Iohannis. În ceea ce privește imaginea publică și cota de încredere, bineînțeles!

 Explicația este simplă și pe înțelesul tuturor. Așadar, dacă domnul președinte o revocă pe Laura Codruța Kovesi , în mod sigur va scădea dramatic în ochii partizanilor #rezist, de fapt a propriului electorat. Pierdere care, însă, nu va putea fi compensată în nici-un fel, fiindcă nu  văd cum și de ce s-ar apuca electoratul din tabăra celor care, într-adevăr, susțin cauza unei justiții independente, imparțiale și profesioniste să treacă, cu arme și bagaje, de partea domniei sale. La fel de adevărat este și că, în cazul dacă domnia sa va refuza să semneze revocarea doamnei Nefertiti, treaba  asta nu va face decât să dea apă la moară abuzurilor comise de procurori, ceea ce va conduce la creșterea rândurilor celor nemulțumiți și, implicit, va determina o sancțiune electorală drastică. Pentru domnul Klaus Werner Iohannis, în cazul în care ar aspira la un nou mandat prezidential.

 Cât privește dosarul 250/P/2018 acesta nu poate fi considerat decât ca fiind decât o veritabilă Sabie a lui Damocles pentru domnul președinte Klaus Werner Iohannis. În sensul că, în cazul în care ar revoca-o pe Laura Codruța Kovesi nu cred că procurorii de la Alba Iulia ar avea mari temeri că o decizie de începere a urmăriii penale ar putea fi luată ca o răzbunare fățișă , așa după cum, dacă domnul președinte ar menține-o pe funcție pe Slujitoare iar dosarul de la Alba Iulia ar fi clasat, nu văd ce mari sfieli ar exista, și de o parte și de alta, față de idea că opinia publică de pe mioriticile noastre plaiuri va considera că, la mijloc, nu a fost decât un blat de cea mai crasă factură.

 Pentru aceste motive, de fapt și pentru aceste motive, dau deplină crezare demonstrației foarte solide realizată aseară la emisiunea „Sinteza zilei” potrivit căreia într-adevăr președintelui Klaus Werner Iohannis „i se forțează mâna” cu cinci metode. Șase, cu aceea anunțată de procurorii DNA. În consecință, aștept cu din ce în ce mai mare interes  să aflăm  cine se află, de fapt, în spatele acestei impersonale sintagme „i se”? Nu de alta dar, după câte îmi aduc aminte, de asemenea formule impersonale se foloseau politrucii de la Kremlin și din patidele satelit pentru a transmite ordinele venite de la nivelul suprem al Puterii. Adică de la Comandantul popoarelor, I. V. Stalin.

Ceea ce, poate nu chiar întâmplător, se petrecea pe niște vremuri în care, tot procurorii erau cei care tăiau și spânzurau. Punct!

×