x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dreapta privatizată

Dreapta privatizată

de Petre Roman    |    08 Apr 2012   •   11:04

Cum se numeste o auto-proclamata dreapta politica al carui scop principal este acela de a servi clanul lor care deturneaza bani publici si active ale statului in interes personal? I-am zis dreapta privatizata. A devenit un loc comun faptul ca actuala guvernare respira cu ajutorul aparatului de resuscitare primit de la FMI. Dar ce sa vezi? In cateva zile – 22 aprilie – la sediul FMI de la Washington are loc traditionala intalnire de primavara Fondul Monetar – Banca Mondiala cu tema: "O strategie pentru a promova coeziunea sociala'. Ele or fi de stanga? Fiind invitat la aceasta conferinta sa contribui la realizarea unui consens pentru o agenda a politicilor sociale in cadrul sistemului monetar si financiar international, ma gandesc ca raspunderea guvernelor nationale, fie ele de dreapta sau de stanga, nu poate fi ignorata. Daca cetatenii din Romania ca si din alte tari si-au pierdut increderea in guvern e pentru ca, simplu spus, ei doresc un stat care functioneaza in folosul lor iar nu al celor care-i conduc.

Puterea portocalie care "bate toba' ca e de dreapta, dispretuieste de fapt conditiile pe care le implica functionarea unei societati umaniste si liberale. Daca economia de piata, in esenta ei, este incoruptibila, grupurile de presiune ale puterii nu inceteaza sa impiedice si sa perverteasca functionarea sa normala pentru a-si promova propriile lor interese. Niciunul din principiile de baza ale dreptei moderne nu este respectat acum, la noi. Nici principiul individualist in care omul, nu statul, este in centrul preocuparii guvernarii, nici principiul ne-discriminarii in care regulile sunt aceleasi pentru toti, nici principiul neutralitatii si eficacitatii in care beneficiile provenite din activitati economice profitabile sunt mai putin impozitate decat activitatile cu pierderi, nici principiul de legitimitate in care fiscalitatea trebuie sa loveasca veniturile obtinute fara just temei.

Ce fel de model urmeaza actuala guvernare care vantura lozinca "reforma statului' precum comunistii cu "omul nou'? Amputarea iresponsabila, in numele acestei "reforme', a bugetelor sistemelor de sanatate, educatie si pensiilor este o obsesie iar nu un proiect bine gandit. Un mare prim ministru de dreapta, I.G.Duca, definea doctrina liberala: "Partidul liberal ar fi nesocotit prescriptiile cele mai elementare ale doctrinei sale daca ar fi lasat pe cei slabi prada celor tari. Datoria liberalilor constienti de doctrina lor este sa priveasca nepasatori la aceasta dezlantuire distrugatoare sau sa restabileasca echilibrul social?'

Si fiindca social nu e, ban sa fie dar nu in echilibru! Proiectele de privatizare accelerate cum corect se zice "pe ultima suta de metri' de catre actuala putere se incadreaza in varianta buna in categoria "proces decizional eronat' iar in varianta mai larg impartasita in categoria "proces decizional vinovat'. Si, apropo de "mers la scoala': daca decizia utila nu corespunde cu experienta utila, decizia e gresita , nu experienta.

×