Premierul Boc a efectuat, in sfarsit, vizita in China care suferise amanari stanjenitoare. Conducerea Romaniei – Basescu-Boc – a neglijat cu perseverenta relatia cu China afisand o adversitate prosteasca fata de modelul de succes pe care il ofera de ani buni cea mai dinamica economie a planetei. Ca sa blocheze (intentionat?) drumul matasii, Basescu Traian a dat, in ianuarie 2011, o declaratie stupefianta: "Sa nu cadeti in plasa unei povesti de genul «sa luam niste bani din China»". Era astfel respinsa oficial, intr-o sedinta de guvern pe care o prezida, o propunere adusa in spatiul public de Sebastian Vladescu pentru un acord tip preventiv de 3-4 miliarde de euro, axat pe investitii sustinute financiar de China. Basescu a caracterizat propunerea drept "trasnaie". Cu o asemenea declaratie la inceput de an se trantea usa in nas celei mai mari puteri financiare a momentului, cu un discurs in afara uzantelor diplomatice. Vizita lui Boc programata la inceputul anului se amana jenant cu "ajutorul" lui Basescu. S-a pierdut peste o jumatate de an pentru a drege busuiocul unor relatii politice la care au contribuit generatii de diplomati si lideri politici timp de sase decenii.
In aceste luni pierdute oficialii chinezi de cel mai inalt nivel au vizitat Europa, alegand Budapesta ca tribuna si trambulina spre tarile Europei Centrale si de Est. Premierul chinez anunta in iunie un imprumut financiar de un miliard de euro pentru Ungaria, cumpararea de bonuri ale trezoreriei de la Budapesta, proiecte comune de investitii in infrastructura. Comertul Chinei cu tarile din zona amintita se cifreaza la peste 40 de miliarde de dolari, Ungaria avand o "portie" de 10 miliarde in 2010.
Ne strica sa auzim asemenea declaratii la Bucuresti, tinta initiala a turneului european pregatit cu grija de autoritatile de la Beijing? Sa fim bagati cu capul in sac atat de adanc incat sa uitam sensiblitatea speciala a Chinei fata de Romania, sa neglijam ca presedintele Chinei vorbeste si romaneste? Premierul Boc a mers acum in vizita cu un scop clar declarat: sa invite capitalul chinez in Romania. Ce nu era bun in ianuarie a devenit mai mult decat necesar in august! Traian Basescu declara in "refuzul" lui istoric ca Romania are bani multi de investit incat nu ii poate cheltui!!
Boc nu mai repeta gafa prezidentiala. Relatiile comerciale reciproce pleaca de la un nivel de peste trei ori mai mic decat cele ale Chinei cu Ungaria. Desi poarta de intrare principala a marfurilor chinezesti spre Europa poate sa fie Constanta, in Romania sosesc pe "via Ungaria" marfuri chinezesti de peste 2 miliarde de euro. Autoritatile romane s-au pus cu potera pe chinezi la Constanta-Sud Agigea si au trimis fiscul sa-i amendeze pe comerciantii abia inauguratului China Town din Bucuresti. Asta, ca semn de "prietenie" care prefata vizita lui Boc la Beijing!
Din cele 2,8 miliarde euro comert bilateral, exporturile romanesti ating doar 308 milioane euro. Raportul import-export este de 8,3 la 1 ceea ce arata clar sensul pe care se circula pe drumul matasii.