x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale După Băsescu, oficial ne merge bine

După Băsescu, oficial ne merge bine

de Petru Calapodescu    |    28 Apr 2013   •   14:46

Potrivit prostului său obicei din ultima vreme, Traian Băsescu iar s-a erijat vineri seara în omniscient şi, convocând presa, a ţinut o peltoasă şi dizertaţie pe teme economice, domeniu în care nu are nici o abilitare, ba chiar şi în Acordul cu Ponta e stipulat că e o "atribuţie preeminentă a primului ministru". Dar când s-a mai împiedicat Băsescu de reguli, de prerogative? Aşa că prezidentul a făcut o nouă demonstraţie la catedră, bătând cu băţul în nişte grafice ameţite pro causa, scopul fiind să priceapă loazele de români ce înţeleaptă a fost cârmuirea sa, cum a salvat el ţara şi câtă recunioştinţă trebuie săi poarte acest popor necăjit. Din care jumătate trăieşte sub sau la limita unei sărăcii crunte, iar perspectivele de revenire rapidă rămân încă în ceaţă. Dar "conferenţiarul" din Deal ne-a cântat, apropo de un simpatic hit, că "oficial ne merge bine".

Unul din mesajele lui Băsescu a fost un atac la guvernarea liberală de până în 2008, când a fost încurajat consumul, ca motor al producţiei, al dezvoltării economice. Chiar cu riscul unei suportabile depăşiri a deficitului bugetar, practică folosită de toate guvernele (inclusiv Germania sau Franţa) care vor să stimuleze producţia şi investiţiile. Bar chiar, mintea cea de pe urmă, regăsindu-se şi în cererea adresată de Guvernul Ponta Comisiei Europene, de a nu mai fi, temporar, cetluit în deficitul sub 3%, ceea ce face cvasiimposibile investiţiile, inclusiv cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene.

Traian Băsescu a încercat din nou să prostească naţiunea, prezentându-şi politica din perioada 2009 - 2011 drept un categoric succes.  A uzat în acest scop de ocolirea adevărului sau de etalarea jumătăţii de adevăr, ceea ce ştim cum se cheamă. A vorbit pe larg despre reuşita trimiterii în şomaj a sute de mii de oameni, despre  investiţii mimate sau oneroase, mai ales în zona infrastructurii rutiere (a uitat ce-a zis: "N-avem nevoie de autostrăzi", iar "Turismul se face cu elicopterul"). A săriti cu prăjina peste încălcarea procedurilor sau chiar prăduirea fondurilor europene în timpul guvernării portocalii din 2009 - 2011, cceea ce a dus la blocarea multor programe UE. Dar mai ales a uitat să-şi presare niţică cenuşă pe creştet, recunoscând că politica impusă de el nu a fost una de stimulare a revenirii economice, ci a vizat reducerea deficitului cvasiexclusiv prin tăieri: singura pârghie economică la care se pricepe de minune.

"Dom' preşedinte, Boc sunt. Ce să fac, că nu mă mai descurc cu Bugetul?" "Cum, ce să faci? Taie 25% din lefuri, rade pensiile, iar dacă până şi CCR o să spună că-i ilegal, impozitează-le pe toate, opreşte indemnizaţiile pentru însoţitorii celor cu dizabilităţi, umblă la veniturile handicapaţilor, închide spitale, fă o singură agajare doar după ce au murit sau s-au pensionat şapte salariaţii, răzuieşte carnea de pe români până dai de os. Să nu te atingi însă decât în discursuri de ciolanul de zeci de mi de euro pe lună ale clientelei noastre!". Cam aşa s-a putea sintetiza politica înţeleptului economist de la Cotroceni, care se pregăteşte să sărbătorească printr-un turneu prin televiziuni trei ani de când, la 6 mai 2010, a pus harapnicul pe români. În discursul de vineri, a dat totuşi cu băţul în baltă. Exact în aceeaşi zi, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, declara că politicile de austeritate feroce n-au dat rezultatele scontate, aşa încât trebuie recurs la reale măsuri de dezvoltare economică (inclusiv prin stimularea consumului, împlicit a creşterii puterii de cumpărare). Să mai amintim că până şi experţi FMI au recunoşcut eşecul politicii Fondului, de echilibrare bugetară prin tăieri şi prin gâtuirea producţiei şi a ivestiţiilor.

Cât priveşte faptul că Traian Băsescu "a mulţumit public guvernelor Boc, MRU şi Ponta", băgându-le în aceeaşi oală, cred că actualul premier, Victor Ponta, are de ales. Ori se recunoaşte părtaş la o politică pe care, până la alegerile din 9 decembrie, a definit-o drept una a incompetenţei, abuzurilor şi jafului, cerând pedepsirea severă a responsabililor guvernamentali, ori va zice franc că a minţit în scop electoral, iar Băsescu are dreptate. Mă tem, însă, că, încorsetat de Acordul cu Băsescu (apropo, semnat tremurat de Ponta, dar cu bidineaua de către Băsescu, la 12 decembrie, când nici nu se bătuseră în cuie rezultatele alegerilor) nu va avea nici o reacţie. Sau, poate că putem desluşi una în reevaluarea şi replantarea mahărilor şi măhăriţelor portocalii în posturi unde încasează, ca să-l citez pe premier, cât tot Guvernul României. Sau, fiecare, cât zeci de salariaţi, care, vorba lui Băsescu, trebuie să fie mândri şi să-i poarte neţărmurită recunoştinţă că a salvat ţara.

×