x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale După „Cazul Oprescu”, justiția românească nu mai poate scoate capul în Europa 

După „Cazul Oprescu”, justiția românească nu mai poate scoate capul în Europa 

de Dan Constantin    |    02 Iun 2022   •   07:05
După „Cazul Oprescu”, justiția românească nu mai poate scoate capul în Europa 

Cazul Sorin Oprescu a scos la iveală din nou „sistemul” care conduce justiția din România. Magistrații din Grecia l-au eliberat pe fostul primar al Capitalei după ce s-au lămurit cum se desfășoară cercetările procurorilor anticorupție și apoi, care este mersul dosarelor trimise spre judecare, încheiate cu decizii scrise sau prescrise în afara instanțelor.

Procurorul de la Atena și judecătorii eleni au avut în față tot tabloul mizeriilor din „statul de drept” care funcționează în România de ani de zile pentru eliminarea adversarilor politici sau a celor care nu colaborează cu cercurile de interese constituite în celebrele sufragerii. Doctorul Oprescu a fost arestat după un simulacru de flagrant delict care nu a dovedit nimic, acțiune coordonată de jalnicul parchet anticorupție din perioada cea mai neagră a „domniei” Codruței Kovesi. Un denunțător strâns cu ușa de procurori a acceptat să-l „lucreze” pe Oprescu, oferind probe neconcludente, dar considerate suficiente de DNA pentru construirea unui dosar de mită, grup infracțional organizat și spălare de bani. SRI a făcut interceptările telefonice sub acoperirea unor protocoale secrete și ilegale, denunțate de Curtea Constituțională. Dosarul din instanță a ajuns pe mâna Cameliei Bogdan, judecătoare folosită în dosare „sensibile”, stoarsă ca o lămâie de sistem până să fie exclusă din magistratură prin sentințe repetate ale Înaltei Curți. Apoi, ștafeta a trecut la alt complet, pentru ca Oprescu să fie condamnat definitiv, cu dublarea pedepsei, sub semnătura „sigură” a unei judecătoare care, la rândul ei, fusese sancționată disciplinar. Redactarea sentinței, care pune capac, după 7 ani de înscenări și vinovății nedovedite, este în sine o „capodoperă” în care se amestecă umorile unor judecătoare sculate cu fața în pernă, geloase și invidioase, pline de răutate pentru succesul unui profesionist - chirurg, profesor universitar, director al celui mai mare spital din București, primar ales și reales al Capitalei cu peste un milion de voturi. Plecarea lui Sorin Oprescu din țară nu a fost o surpriză. Candidatul la „ghilotină” a refuzat să accepte o sentință programată, știind din alte procese că așteptarea în închisoare a revizuirii sentințelor înseamnă condamnare la moarte. Cazurile judecătorului Stan Mustață și al ministrului Decebal Traian Remeș, victime ale malaxorului de destine „marca Kovesi” din regimul odios al lui Băsescu, nu pot fi uitate. 

 Sentința de la Atena urmează altor decizii de același fel care trimit spre neaplicare decizii definitive ale instanțelor din România. Cei denumiți generic „fugari” s-au predat autorităților din Grecia, Italia, Marea Britanie, Serbia, unde rămân liberi, pentru că instanțe din acele țări  resping mandatele de urmărire din cauza „faimei” sistemului juridic din România. Pentru a scăpa de nedreptatea programată pe culoarele justiției, trebuie bani, relații sau protecție din partea unor alte ramuri ale sistemului ocult. Puiu Popovici, Alina Bica, Sebastian Ghiță, Rizea, Dragomir, Săvulescu, Elena Udrea s-au aflat mereu într-o relație de colaborare cu sistemul politic sau de securitate; ei au fugit la timp pentru a privi de la distanță eventuale demersuri juridice interne. Fiecare din cazurile enumerate are povestea lui, dar toate prezintă hibe mari pe parcursul investigațiilor sau al judecării până a se ajunge la soluția definitivă, greu de atacat în România. 

Vedem însă că se deschide astfel, în practică, o nouă cale de atac a sentințelor date „acasă”, care, iată, sunt invalidate de facto în străinătate. Nicio autoritate vizată de această situație nu-și asumă responsabilitatea pentru dezavuarea la nivel continental a justiției românești, care nu mai poate scoate capul nici până în Bulgaria. Sistemul juridic a devenit cu circuit închis, el pierde în serie cererile de extrădare în instanțele din afara granițelor.

Democrația pe care o credem funcțională este cu grad sever de invaliditate fără justiție. Simpla mărire a salariilor din sistem nu asigură corectitudinea actului de justiție, întărirea peste limita legii și Constituției a parchetelor nu eradichează corupția, ci creează repulsie și neîncredere în societate.

Cazul Oprescu nu va fi ultimul de acest fel, dacă nu se reformează real justiția. Nu prin manevre de manipulare de doi lei se poate estompa eșecul anticorupției decriptat la Atena; arestând un doctor celebru la Timișoara, sistemul care trăiește în siajul Kovesi vrea să țină feștila aprinsă! Decapăm, decapăm... ca să inventăm alți procurori Portocală și excluse tip Camelia B.

 

×