x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale E timpul ca Securitatea sa fie repudiata (VIII)

E timpul ca Securitatea sa fie repudiata (VIII)

de Ion Mihai Pacepa    |    12 Noi 2005   •   00:00

Daca citesti doar presa din tara, ajungi la concluzia ca dupa alegerile din 2004 Romania s-a schimbat in rau. Vazute din SUA, schimbarile arata insa pozitiv.

Romania se contureaza aici, pe zi ce trece, ca un partener credibil, pentru care soldatii americani merita sa-si dea viata. Promovarea la Casa Alba a ambasadorului SUA in Romania, dr. Jack Dyer Crouch II, instalarea de unitati militare americane la Marea Neagra si recenta vizita in Romania a lui Stephen Hardley, consilierul presedintelui Bush pentru Securitate Nationala, vorbesc de la sine.

Faptul ca Bucurestiul are acum primul guvern fara securisti in 50 de ani si ca militeaza pentru o alianta solida cu Londra si Washington creeaza incredere in cercurile politice de aici ca Romania va corecta si duplicitatea fostelor sale administratii fata de Europa Libera (REL).

Atitudinea tarilor din Europa de Est fata de REL a devenit un important indicator al gradului lor de normalizare. Republica Ceha, fruntasa in clasamentul democratiei, a fost instrumentala in mutarea sediului REL de la München la Praga. Romania se afla la polul opus. Dualitatea precedentei sale conduceri fata de REL a determinat 20 fosti si actuali salariati REL sa restituie decoratiile romane primite in decembrie 2004.

In Orizonturi Rosii si in scrieri ulterioare am relatat o parte din actiunile teroriste organizate de Securitate impotriva REL. Ele au fost insa negate de autoritatile romane ale vremii. Intr-un interviu publicat in prestigiosul Politique Internationale (1997), ziaristul Vincent Hugeux l-a rugat pe Virgil Magureanu, atunci sef al SRI, sa-i vorbeasca despre terorismul lui Ceausescu. "Se pot reprosa multe lucruri fostului regim, dar nu si faptul ca a fost implicat in terorism", a mintit Magureanu.

La 30 noiembrie 2001, cand REL a celebrat 50 de ani, presedintele Iliescu a fost nevoit sa admita ca masiva explozie care a avut loc la sediul sau din München (1981) a fost provocata de infamul Carlos, zis Sacalul, din insarcinarea Bucurestiului. Presedintele Iliescu a deplans, de asemenea, si "moartea tragica a trei directori ai sectiei romane" a REL "in circumstante ce sunt inca neclarificate".

In urma acestor recunoasteri, conducerea REL a obtinut acordul autoritatilor din Bucuresti ca dl Nestor Ratesh, consilier al presedintelui REL, sa aiba acces la dosarele din arhiva DIE/CIE care se refera la aceste acte teroriste.

Cand am fost la carma DIE am introdus regula ca dosarele ei sa fie numerotate si opisate. Aceasta i-a permis acum dlui Ratesh sa constate ca multe sute de pagini au fost sustrase din dosarele ce i-au fost date spre consultare (peste 200 file privind pe Vlad Georgescu; toate documentele referitoare la injunghierea lui Emil Georgescu in 1981 si un numar nedeterminat de volume privind actiunile Securitatii impotriva regretatului NoIl Bernard). Lipsesc, de asemenea, toate dosarele privind actiunile impotriva REL organizate de Grupul "Z", unitatea DIE/CIE insarcinata sa organizeze asasinate si alte actiuni teroriste impotriva REL.

Din fericire pentru adevar, cei care au "purificat" documentele DIE/CIE si-au pierdut uneori "vigilenta". In dosarul lui NoIl Bernard, de exemplu, dl Ratesh a gasit o telegrama cifrata de la "Videle" (cod pentru rezidenta din Köln), intitulata "In legatura cu compromiterea si lichidarea lui NoIl Bernard", in care scrie: "Prin posibilitatile de care dispunem s-au intreprins note pentru a pune in aplicare actiunea documentata de arhitectul sef". In codul DIE "note" insemna "masuri", "documentata" insemna "aprobata", iar "arhitectul sef" era Ceausescu.

La inceputul lui 2005, Tom Dine, presedinte al Radio Free Europe/Radio Liberty, a trimis o scrisoare presedintelui Basescu, in care a expus tactica "sterilizarii" dosarelor privind actiunile teroriste ale Securitatii impotriva REL, si a solicitat sprijin pentru stabilirea adevarului. In iunie, congresmanul Chris Smith a reiterat aceasta solicitare.

Din pacate, situatia a ramas neschimbata.

In SIE continua sa existe ofiteri incapabili sa accepte fapte care contrazic modul lor de gandire, chiar si atunci cand faptele sunt dovedite. Dl Valerian Stan scria recent ca daca indraznesti sa intrebi "care ar fi procentul - procentul doar, nu si numarul de fosti securisti in serviciile de azi", ti se raspunde implacabil ca "cifra pune in pericol siguranta nationala". Evident, pentru acesti securisti REL si dl Ratesh continua sa fie dusmani.

Romania datoreaza REL, in buna masura, libertatea de care se bucura azi. Iar dl Ratesh este unul din putinii romani americani care merita o statuie - sau cel putin o strada cu numele lui - in Romania. Memorabila Conference on Cold War Broadcasting Impact (SUA, 2004) a documentat ca in anul crucial 1989, cand el era director al sectiei romane a REL, 61% din populatia adulta a tarii ii asculta emisiunile. In acele zile de fervoare, dar si de confuzie, sectia romana a REL era singura sursa operativa de infomatii reale pentru populatia Romaniei. Alegerile din decembrie 2004 au introdus aer curat in Romania. E timpul ca si ferestrele serviciilor sale secrete sa fie deschise. Ascunderea crimelor Securitatii nu onoreaza Romania.
×
Subiecte în articol: editorial romania