x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Echipaj 8+2 fără cârmaci

Echipaj 8+2 fără cârmaci

de Dan Constantin    |    23 Iun 2011   •   21:00
Echipaj 8+2 fără cârmaci

Fiecare localitate are, aproape fara exceptie, nebunul ei. Cand il intalnesc pe strada, la magazin, la crasma, mai toti il ocolesc din instinct de conservare. Nebunul satului isi sustine statutul de nebun cu o betie de pomina; cand devine si violent, pune mana pe par, loveste, sparge geamuri. In faza acuta pune gaz pe gard, da foc la casa. In Romania, 95% dintre oa­me­nii cu mintea deranjata sunt liberi, stabilimentele statului nu-i pot cu­prin­de, familiile lor fac fata cu greu acestor dramatice destine. Nenorocirea multor tari, nu doar a Romaniei, este ca acest comportament deviant, cu accese dese de furie, de ura fata de multimi atinge si politica la varf.

Cum poti sa bagi un om ales in camasa de forta? – iata o intrebare la care avem putine raspunsuri. De­mo­cra­tiile pot si ele sa cada victime ale unor conducatori carora le fileaza una sau mai multe lampi.

Romania trece printr-un asemenea moment dificil. Presedintele are tot mai dese iesiri publice greu de ex­pli­cat in termenii normalitatii. T. Ba­ses­cu este supus, ca toti oamenii Pla­ne­­tei, exploziilor solare. Doctorii dau avertismente, se instituie coduri de alar­ma pentru a evita bombardamen­tele cu particule gamma. Scurta va­can­ta a presedintelui pe malul marii, la Neptun, de saptamana trecuta, l-a expus acestui pericol care poate explica pana la un punct derapajele majore cuprinse in mesajele politice lansate dupa revenirea in Capitala.

Regionalizarea propusa tam-nesam de Traian Basescu a aprins brusc toata tara. Judetele au sarit in sus, neacceptand sa fie desfiintate si in­cluse in regiuni cat o tara de ma­ri­mea Sloveniei, Lituaniei sau Estoniei. Total nepregatita, fara suport istoric si justificare, noua organizare admi­nis­trativa intra in zona temelor po­li­ti­ce tulburi, menite sa starneasca pro­tes­te, dezordine, tensiuni. Ceea ce a reu­sit pe deplin. Cel mai grav in "pro­iec­tul" lui Basescu Traian este valul de agitatie starnit in minoritatea ma­ghia­ra care a respins regionalizarea in formula de 8. De aici a inceput ba­lul politic – iese UDMR de la gu­ver­na­re, se duce dracului coalitia, pica Boc si, vezi necaz, ramane Udrea fara coledzi. Basescu a facut sfat de noap­te si a iesit cu noua formula – 8+2 (ju­dete). Har Cov ar ramane astfel tot in doua judete, Tinutul Secuiesc va fi o sintagma asemanatoare Tarii Lovistei sau Marginimii Sibiului.

Punand paie pe foc in relatia cu minoritatile maghiare, regionalizarea lui Basescu a devenit rapid o pro­blema si in relatia cu Ungaria. Prie­te­nii de la Budapesta au avut o minge ridicata nesperat la fileu ca sa ceara me­die­rea Uniunii Europene. Visul internationalizarii problemei mi­no­ritatii maghiare deznationalizate de statul roman opresiv. Teza iredentista adusa in actualitate cu mana lui Ba­ses­cu. Nici daca il plateau cu mili­arde serviciile secrete maghiare nu putea sa le faca jocul mai bine!

Nefiind destul acest scandal care detoneaza stabilitatea tarii, seful sta­tu­lui si-a pregatit plecarea la Consi­liul European de vara printr-o de­cla­ra­tie iresponsabila, aruncand in aer si relatiile cu monarhiile continentului, cu Rusia, cu Marea Coalitie a Na­tiunilor care au luptat impotriva lui Hitler si Antonescu si, absolut ca­tastrofal, cu evreii din intreaga lume. Sintagma "Regele Mihai, sluga la rusi" a intrat rapid in circuitul mondial al declaratiilor care-i pun autorului tampeniei un stigmat asemanator cu insemnarea cu fierul rosu. Ce mai urmeaza?

Presedintele Romaniei este in func­tie, isi exercita nestingherit prero­ga­tivele, isi depaseste mult atri­bu­ti­ile din Constitutia considerata prea stram­ta de pacientul lasat in liberta­te. Suntem intr-o situatie consti­tu­tio­nala? Cine decide care este efectul ra­zelor gamma asupra lui Traian Ba­ses­cu? Daca locatarul de la Cotroceni a deschis o lupta pe doua fronturi – una cu restul lumii si alta in interior, impotriva propriei populatii –, care sunt consecintele pentru Romania?

Trebuie sa asteptam sa se poto­leas­ca exploziile solare, recomanda medicii cu tratamente temperate. Cunoscand pacientul, sunt convins ca problema de la Cotroceni nu va trece doar cu un strat de crema protectoare.

×