Repetăm “eroarea Tăriceanu”. În urmă cu zece ani, România era “tigrul Europei”. Dar era un tigru orb: nu vedea cum vine criza peste ea. Atunci premier, Călin Popescu Tăriceanu arunca însă cu bani în majorări de salarii și pensii și refuza să accepte că și România avea să fie crunt lovită de șocul global. A urmat o redresare mult mai lentă și mai scumpă decât în restul Europei.
Azi, lumea întreagă se întreabă cât de adâncă va fi următoarea recesiune globală, ciclul economic global atingând stadiul de maturitate. Altfel spus, după criza de acum 10 ani, lumea a avut o creștere susținută care se apropie de sfârșit, pregătindu-se acum pentru panta descendentă.
România este din nou “pe creștere” și din nou, azi, ca și pe vremea lui Tăriceanu, refuză să ia în considerare riscul unui șoc economic. România s-ar putea confrunta cu un recul economic atât din cauza mișcărilor globale, cât și din cauza lipsei de pregătire a economiei românești de a face față unei eventuale căderi. România riscă să calce frâna brusc din cauza “rebalansării politicii economice și a tergiversării reformelor structurale”.
Comisia Europeană a revizuit considerabil în scădere estimările de creșterea PIB în 2018, de la 4,5% la 3,6%. Iar pentru anul următor, executivul european mizează pe un avans de 3,8%, față de 3,9% estimat în primăvară. Boom-ul economic al României “se calmează” pe măsură ce frânează consumul privat, iar balanța comercială negativă continuă să se înrăutățească (importăm mult mai mult decât exportăm). La rândul său, FMI și-a corectat în jos prognoza de creștere a economiei românești până la 4% în 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai puțin decât estima în primăvară. Iar pentru 2019, FMI preconizează un avans de doar de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai puțin decât estima în aprilie. Și sistemul financiar-bancar este mai reticent cu privire la evoluția economiei: potrivit analiștilor din bănci, trebuie să ne așteptăm la o încetinire a ritmului de creștere economică, până la 3,9% în 2018 și până la 3,3% în 2019, respectiv 2,5% în 2020.
Guvernul Dăncilă repetă “eroarea Tăriceanu”. Economia dă semne că va călca frâna. Important este să nu o calce brusc, în lipsa centurii de siguranță (investiții majore, reforme structurale, fonduri europene) și să ne trezim cu toții dați prin parbriz cu capul de asfalt.