Dupa ce mai multi reprezentanti ai PNL au tras semnalul de alarma, iata, Crin Antonescu insusi avertizeaza: USL se poate sparge! Cauza pare minora. Ea se numeste Laura Codruta Kovesi. Ea este buturuga mica, care poate rasturna carul mare. Basescu vrea sa o puna cu sila sefa a Directiei Nationale Anticoruptie. Liberalii, si nu numai ei, se opun. Invocand pericolul ca, astfel, Justitia sa ramana captiva. Cine va castiga?
Tandemul Antonescu - Ponta a functionat exceptional pana in prezent. Cei doi au traversat impreuna o serie intreaga de furtuni. In propriile partide. In batalia cu regimul Traian Basescu, atunci cand guvernele sale erau majoritare. In impartirea pe baza unui algoritm a candidaturilor la locale si generale. In razboiul alegerilor. Dar pentru prima data, acum, chiar azi, mult mai devreme decat isi imaginau chiar si dusmanii, USL este pe cale sa se rupa.
De fapt, sa se infranga. USL a castigat razboiul, dar este pe cale sa piarda pacea. In mod definitiv. Implacabil. De ce? Aparent, este vorba de un pact de coabitare, prin care Traian Basescu, un presedinte demis politic de catre propriul popor, i-a smuls lui Victor Ponta favoruri pe care nu le-a castigat si nu le-ar fi putut castiga la alegeri. Indeplinirea angajamentelor asumate de Ponta este de natura sa-i umileasca pe cetatenii care au dat USL-ului 70 la suta dintre locurile din Parlament, numai pentru a nu sta cumva la mana locatarului de la Cotroceni. Iar acestia sunt nemultumiti. In mod vadit, riposteaza. Presiunea exercitata de cetateni este localizata in colegiile electorale si se exercita asupra parlamentarilor si alesilor locali. Treptat, acestia devin ca un fel de vulcan in fierbere.
Pentru prima data, Crin Antonescu a fost extrem de transant, afirmand cu deplin temei ca PNL nu accepta mutarea cu Kovesi, pentru ca instalarea ei la sefia Directiei Nationale Anticoruptie ar mentine unul dintre marile parchete la discretia unui jucator politic. Adica la mana lui Traian Basescu. Nicio parte a parchetelor si nicio parte a Justitiei nu trebuie sa fie prizoniera politic. De aceea, magistratii, ca si procurorii, trebuie desemnati nu de catre oameni politici, ci din interiorul sistemului, in baza calitatilor lor profesionale si morale.
Opozitia lui Crin Antonescu este asumata de PNL, de PC, de o parte consistenta a PSD, de majoritatea covarsitoare a cetatenilor. De ce, in aceste conditii, Victor Ponta raspunde luni, la amiaza, la fel de transant, semnalizand ca va merge pe mana lui Basescu? Ce are in vedere Ponta? De ce isi asuma riscul ruperii USL?
Aparent, Ponta este prizonierul unui pact de coabitare semnat cu Basescu la presiunea unor birocrati sau chiar a unor politicieni euro-atlantici si a asa-numitei ratiuni de stat. El spune ca, asumandu-si chiar o pierdere, prefera un compromis cu Basescu si o cedare a libertatii DNA, pentru ca numai astfel poate gestiona in bune coditii Guvernul, evitand un razboi cu Basescu, care ar fi pagubitor pentru cetateni.
Aici se incheie intreg rationamentul? Este expusa USL pericolului de a se rupe? Doar dintr-o ratiune de stat care expira in momentul alegerii unui nou presedinte? Nu cumva avem de-a face cu efectul Matrioska? Nu cumva in spatele pactului cu Traian Basescu se ascunde un alt pact, mai ticalos si mai vinovat?
Oare doar ratiunea de stat il face pe Ponta sa -si asume riscul ruperii USL?
Sursa: CorectNews