x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Epurare - nu, curăţenie - da!

Epurare - nu, curăţenie - da!

de Petru Calapodescu    |    07 Mai 2012   •   11:03

Cu o majoritate proprie consistenta, plus sprijinul UNPR si al Minoritatilor, Cabinetul Ponta n-avea cum sa se poticneasca la audierile din comisii si nici in plenul Parlamentului. Certitudinea exista de la bun inceput, singurele posibile hopuri - propunerile neinspirate, fara o atenta verificare a candidaturilor, de portofolii pentru Corina Dumitrescu si Victor Alistar fiind inlaturate la timp de premier.

Pentru Executivul USL abia acum vin insa sapte luni incinse. In plan economic, nimeni nu se asteapta la minuni in acest rastimp. Cel mult, sa se stopeze actele pagubitoare ale fostei guvernari, sa se procedeze imediat la verificarea la sange a gestiunii ministerelor si a cheltuirii fondurilor de catre fostele guverne Boc si MRU. Sa se opreasca investitiile cu dedicatie si dren politic initiate mai cu seama la Dezvoltarea abuzata de Elena Udrea si la Transporturile Ancai Boagiu, minate de contracte oneroase. Precum si ca Guvernul sa reziste presiunilor FMI de a instraina rapid si in conditii profund nefavorabile mari companii si resurse.

In plan social, cele doua angajamente - de a repara salariile si pensiile ciuntite - sunt obiective de care tine nemijlocit, in an electoral, credibilitatea USL. Exista insa un domeniu in care noul Guvern are de de actionat cu celeritate. Tocmai pentru ca suntem in an electoral, iar populatia spera sa aiba parte, in sfarsit, de alegeri corecte, nemasluite si cu voturi nescoase pe tarabele cu pungi. Victor Ponta a precizat, si corect a procedat, ca functii atribuite politic vor ramane doar cele de ministri si de secretari de stat. Bine ar fi sa se tina de cuvant.

Dar inseamna asta ca restul administratiei centrale sau structurile teritoriale, de la servicii deconcentrate, pana la cele de sefuti din institutii, ori liota de mahari din regiile si companiile de stat sau consuli numiti fara atestare diplomatica sunt de neclintit? Ca-si vor face scut la orice tentativa de a fi schimbati pe criterii profesionale tipand ca din gura de sarpe ca sunt victimele epurarii politice impuse de Cabinetul Ponta? Inseamna ca, avand acum statut de functionari publici, tot felul de maimutoi, striperi si pipite, cumnati si veri portocalii - al caror rost a fost de a "pregati" realegerea pedelistilor, de a colecta fonduri pentru partid si de a sifona bugetele - sunt batuti in cuie?

Depolitizarea promisa de Ponta nu inseamna, desigur, epurarea fara discernamant, in bloc: pot fi, si sunt, si printre pedelisti destui profesionisti care ar fi normal sa se exercite ca atare, lasand politica pentru timpul liber. Este, la fel, imperios necesara evacuarea politrucilor si tutarilor portocalii, dar fara inlocuirea lor cu altii, numiti la presiunea baronilor locali ai noii puteri si purtand sigla USL.

Depolitizarea efectiva inseamna un balon de oxigen fara de care administatia statului se sufoca. Anume, revocarea fara menajamente a incompetentilor (sunt mii care ar cadea la un simplu test-grila) si coruptilor, a ciupercariei care a infestat mai toate institutiile si numirea rapida in locul lor a unor profesionisti cunoscuti si pentru onestitatea lor. O actiune inflexibila in acest sens a Cabinetului n-ar reprezenta un act de epurare politica, ci unul de curatenie administrativa si profesionala. Altminteri, premierul Ponta se va pomeni ca el tine la Bucuresti discursuri debordand de bune intentii, iar in teritoriu se canta dupa alta partitura, scrisa la Cotroceni si tiparita la Modrogan. Or, nu asta-i asteptarea populatiei, net exprimata in sondaje. Dar de asta poate depinde evolutia opiniei publice si chiar rezultatul alegerilor.

×
Subiecte în articol: editorial