x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Europa in fata neputintei

Europa in fata neputintei

de Vasile Leca    |    16 Noi 2015   •   13:15

Tragedia de la Paris de vineri seara a aratat daca mai era nevoie ca imprevizibilul creat de terorism exista in fiecare zi si poate produce dezastre cand doreste. Franta a mai avut o drama la inceputul anului , de alte dimensiuni, caracterizata de catre serviciile speciale, cu aprecierea, totul este sub control.

In nenorocirea de fata , fortele speciale stapanesc situatia dar nu pot raspunde la intrebarea : daca se cunosteau existenta unor intenti teroriste ce cauta presedintele statului in mijlocul unei multimi de 80.000 de personae ? Greu de comentat .

Daca catastrofa de la Colectiv va ramane in sufletele romanilor , mentinand durerea pierderii unor vieti tinere si nevinovate ce s-a intamplat la Paris va avea rezonanta deosebita asupra intregii Europe. Continentul trebuie se trezeasca din visul despre o ordine bazata pe domnia legii. Semnalul ( dar a fost ignorant) a fost dat de Vladimir Putin, prin actiunile Rusiei, lasand clar sa se intelega ca nu exista nicio intentie de respectare a normelor legale internationale si a principiului invioalabilitati granitelor internationale. De aici si pana la “ dreptul” haosului international proclamat de Statul Islamic nu a mai fost decat un pas si a fost facut la Paris .

Daca Europa isi preciza mult mai puternic pozitia si nu se remarca prin” balbaieli”ca in cazul interventiei militare a Rusiei din Siria si crizei refugiatilor situatia ar fi avut o alta dimensiune . Pe buna dreptate se apreciaza ca ,daca Europa nu-si are grija de propiile interese geopolitice , crizele din vecinatatea sa vor deschide usile pentru viitoare drame .

Uniunea Europeana a devenit incet din factorul de conducere continentala, constatatorul crizelor si evenimentelor care traverseaza acest spatiu european .

In anul 2015 au avut loc 20 summituri UE ,recent in Malta,s-a mai consumat o reuniune incheiata la fel ca celelalte intr-un consens general dar uitat la revenirea liderilor in tarile lor.La summitul din La Valetta , in problema migrantilor, participantii au lansat un fond de ajutor pentru Africa “Trust Fund “ dotat cu 1,8 miliarde euro . Pentru dublare, statele membre trebuie sa completeze restul, ce s-a realizat pana in present, la nivelul promisiunilor este de 78,2 milioane de euro . Fara comentari privind participarea practica a tarilor membre.

Tragedia de la la Paris trebuie sa fie perceputa ca un semnal serios de alarma privind modul de abordare a problemei terorismului si migratiei pe continentul european. Atacul asumat de ISIS in inima Europei reprezinta dupa 11 septembrie american un moment crucial care obliga la un alt mod de abordarea securitatii continentului si a terorismului .

Criza refugiatilor nu a trezit Europa dimpotriva a impins spre contemplarea situatiei cu promisiuni . Revenira geopolitica a Europei impune regandirea relatiilor cu Turcia care are un rol deosebit in conflictul din Orientul Mijlociu cu China care in proiectul “ Drumului Matasii “ ofera o alternativa strategica la structurile geostrategice occidentale si nu in ultimul rand cu America care poate fi in continuare garantul securitatii transatlantice.

Evenimentele din Franta au demonstrate ca fara o reanalizare a strategiilor de actiune europeana ,continentul ramane descoperit in fata pericolelor radicalismului Islamic si al exodului uman oriental . Solidaritatea occidentala nu mai este o lozinca ci o necesitate practica de actiune ,altfel, consecintele vor fi greu de evaluat pentru o Europa care inca viseaza.

 

×
Subiecte în articol: europa atentate paris franta