x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Exercitiu de toamna

Exercitiu de toamna

de Marius Tucă    |    03 Oct 2005   •   00:00

Teama de a cuceri si teama de a fi cucerit se amesteca pana la spaima si atunci, cand si cand, incerci sa traversezi aceasta batalie nepasator, cu mainile-n buzunare. Iti doresti atat de tare sa ajungi la cel care ai fost si, cand ti se pare ca nu mai opune rezistenta, ca aproape s-a abandonat, incepi sa dai inapoi, sa devii ezitant, incepi sa te intrebi daca asta ai vrut cu adevarat.



De parca-ar fi, de parca n-ar fi toamna. De parca ai fi, de parca n-ai fi tu. Atat de ciudat te amesteci cu ea, cea de acum, si cu tine, cel de atunci. Parti intregi din tine sunt ale ei, parti intregi din ea sunt ale tale. Despartiti doar de granita subtire, diafana a amintirilor, ne invadam reciproc teritoriile, mai intai in gluma, iar pe masura ce inaintam in joc devenim seriosi, trezindu-se in noi pofta de cuceritori.
Teama de a cuceri si teama de a fi cucerit se amesteca pana la spaima si atunci, cand si cand, incerci sa traversezi aceasta batalie nepasator, cu mainile-n buzunare. Iti doresti atat de tare sa ajungi la cel care ai fost si, cand ti se pare ca nu mai opune rezistenta, ca aproape s-a abandonat, incepi sa dai inapoi, sa devii ezitant, incepi sa te intrebi daca asta ai vrut cu adevarat. Si atunci, aproape pe nesimtite, prinzandu-ti momentul de slabiciune, te invaluie in ceata ei de culoarea chihlimbarului si incearca sa te supuna neconditionat, sa faca din tine un prizonier vesnic condamnat la ea. La inceput aproape ca nici nu-ti pasa, ba, dimpotriva, totul incepe cu o manifestare de dragoste fata de tine si-ti arata putin din cel care ai fost, din ce-ai fi vrut iarasi sa fii, la fel de curat ca atunci, la fel de puternic, dar si slab si romantic totodata, la fel de tu. E momentul cand incepi sa devii din ce in ce mai mult al ei, e momentul cand poti sa ajungi fara de stire supus, dar si, din contra, razvratit. Si incepi sa te ridici, sa-ti recuceresti teritoriile ocupate, pana cand vei ajunge la cel care ai fost, ca sa-l intelegi mai bine pe cel de acum. Si-n cautarea asta uneori disperata, alteori visata, incepi sa te pierzi intre tine si toamna, intre cel care ai fost si toamna ce este, intre cel care esti si toamna ce vine, pana cand varsta ti se pierde si ea in labirintul frumos al dorintelor si regasirilor. Incepi sa te plimbi strain pe strazile orasului, nu mai stii daca e toamna sau daca mai esti tu, dar simti cum libertatea iti bate in piept, iar tu esti gata sa cuceresti lumea oricare ar fi ea…

×
Subiecte în articol: editorial