Poligonul de încercări România suportă încă un experiment de mecanică social-politică. Tema a fost anunțată explicit când Klaus Iohannis, devenit candidat la Președinție, a lansat sloganul ALTFEL DE POLITICĂ. Sintagma a fost larg acceptată de electoratul sătul de cei zece ani negri ai Epocii Băsescu, deși nu a fost clar ce înseamnă să impui conceptul. După doi ani începem să discernem liniile pe care se execută planul în care președintele este și el un pion.
Lupta anticorupție reprezintă cea mai bună acoperire pentru acțiunea de DEMOLARE A LIDERILOR care pot reprezenta puncte de rezistență la aplicarea programului de DEZNAȚIONALIZARE.
Liderii de partide naționale devin ținte imediat ce intuiesc obiectivul real al programului și nu acceptă regulile jocului impus.
Ponta, Dragnea, Antonescu, Vadim, Oprea au dispărut în ultimii doi ani din pozițiile de lideri, șubrezite cu dosare, procese sau conflicte provocate în interiorul formațiunilor. Tăriceanu este și el vânat după ce alte voci importante au fost anesteziate sau scoase din circuitul deciziilor - Adrian Năstase, Ion Iliescu, Dan Voiculescu. Lideri locali cu autoritate sunt anchetați după un calendar al dosarelor întocmite prioritar în funcție de sondajele de opinie care le prefigurează realegerea. Oprescu, Olguța Vasilescu, Mazăre, Pendiuc, Onțanu, Nichita, Piedone, Vanghelie, șefi de consilii județene sunt plimbați în cătușe pentru a-i convige să plece din posturi.
Instituții naționale sunt atacate fără menajamente cu scop demolator. Parlamentul este prezentat ca o sursă a răului, un for al privilegiilor, nu o redută a democrației. Banca Națională devine și ea țintă a campaniilor ostile după ce exprimă rezerve pentru calendarul de renunțare la prerogative. Biserica Ortodoxă este anatemizată pe note muzicale de soliști din afara cultului. Academia Română, marginalizată ca for de competență și consultare, intră și ea sub anchete.
Formatori de opinie și instituții media care pot deveni adversare POLITICII ALTFEL sunt supuse unor presiuni constante pentru a fi strivite economic și decredibilizate.
Actorii principali în noua organizare sunt instituțiile de forță cu butoane în servere externe, ong-uri globaliste, tehnocrați expatriați detașați la București. Multinaționalele nu au concurenți autohtoni, iar 42 la sută din terenul arabil, cel mai mănos, este cumpărat de străini. POLITICA ALTFEL se apropie de bilanțul a trei ani pentru a intra în etapa finală.