x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Experți anticorupție devin detectori ai rusificării

Experți anticorupție devin detectori ai rusificării

de Dan Constantin    |    31 Mar 2022   •   07:00
Experți anticorupție devin detectori ai rusificării

Mulți ani, o mână de oameni au trăit foarte bine dintr-o „meserie” care nu există nicăieri în lume: experți în anticorupție.

 

Echipa de șmecheri, cu o ierarhie bine stabilită, se împăuna cu aceste titluri pe care nu le dădea nicio universitate, nu erau scoase la concursuri. Ei se aflau la vârful piramidei care scobea găuri în cașcavalul împărțit de un sistem ocult. M-am lovit de ei când abordam subiectele privind justiția noastră intrată în subordonarea serviciilor secrete în mezalianță cu interese politice. Cei trimiși pe teren, la vedere, buni de gură și lătrăi, erau convocați la ușile parchetului anticorupție, formau trupa „la vedere”, hrănită la popota unității cu informațiile „pe surse” din dosare. La etajul de sus, fără să-și strice pantofii, stătea „nobilimea” anticorupției. Ea forma detașamentul de teoreticieni  școliți prin onegheuri sorosite, promovați chiar și posturi ministeriale pe lângă fustele unei viperoide procuroare renegată, ajunsă la butoanele Ministerului Justiției. Selectați prin filtrul dublu al băsismului și al obedienței față de Kovesi, experții anticorupție s-au îmbuibat din banul public, dând consultanță și făcând rapoarte tendențioase pentru ținerea captivă a României în stare de supraveghere de la Bruxelles. Cel mai unsuros a ajuns, pentru că „a votat DNA”, chiar ministru zero la fonduri europene. După ce au adus lumea la exasperare susținând porcăriile aducătoare de drame din DNA, gașca a fost spartă fie de decizii ale CCR, fie de lăsarea la vatră a generalilor care dirijau plicurile galbene pe culoarele justiției. Experții anticorupției s-au risipit pe la partide de laborator, ong-uri cenușii sau site-uri fără suflare. Trimiși în refacere, așteptau un prilej să fie reactivați. 

Războiul din Ucraina a sunat goarna și pentru ei. S-au organizat repede într-un front al „purificării informației”, care dă verdicte de corectitudine, declanșează campanii de demolare și pun anateme pe persoane, instituții, publicații. S-au aliniat în spatele firav al unui lider spiritual scos la înaintare în Parlament, un Bulă în varianta periculoasă, care nu spune bancuri, ci vrea să răstoarne guvernul. Fabricarea unui scandal la Teatrul Național, folosind imaginea lui Eminescu pe post de argument al „rusificării”, are efectul hârtiei de turnesol, devoalând scopurile diversioniste ale acțiunii foștilor experți în anticorupție. Oportuniștii cu o cocardă galben-albastră la butonieră vor să tragă pe turta lor drama războiului, erijându-se în cenzori ai comunicării și ai repertoriilor instituțiilor de artă. Ei „descoperă” pericolul rusesc acolo unde nu există, asigurând cu perdea de fum pe cei care subminează real interesele naționale și ale Alianței NATO. Experții anticorupție de ieri au mirosit că pot prinde un ciolan și din războiul de la granițele României.

×