x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Extinderea „in 10": o necunoscuta pentru o noua extindere!

Extinderea „in 10": o necunoscuta pentru o noua extindere!

11 Mai 2004   •   00:00

Cand, nu de mult, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a spus ca (...)

(...)„daca totul merge bine, Romania se va putea integra in 2007", domnia sa a dat expresie pozitiei oficiale a Uniunii Europene. Cand, in aceeasi interventie publica, acelasi Jonathan Sceele a declarat ca „Uniunea Europeana nu poate tari Romania inauntru daca nu este pregatita sa devina membru", domnia sa s-a facut ecou pozitiilor adoptate de acel curent, transdoctrinar, din Parlamentul European si in general din mediile politice si economice ale Uniunii Europene, care manifesta ingrijorarea ca „invazia estica" va distruge Uniunea Europeana in ceea ce a reusit sa construiasca aceasta in peste patru decenii. Si vrea, pur si simplu, sa temporizeze extinderea in asteptarea clarificarilor asupra impactului. Potrivit acestei abordari, Romania si Bulgaria nu au ce cauta inca in Uniunea Europeana. Si, nu intamplator, acuze si atacuri vizeaza indeosebi Romania, care este mai mare, mai vulnerabila si deci posibil o sursa de mult mai numeroase si grave probleme.

Deocamdata, au prevalat deciziile asumate politic privind absorbtia Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana. Ce se va intampla insa maine? Amenintarile sunt imense.

In primul rand, problemele economice ale Romaniei sunt coplesitoare. Despre capacitatea ei de a se reforma se stie mai mult de rau decat de bine si nu se cunoaste realmente daca programul Uniunii Europene de schimbare economica a Romaniei va fi o reusita sau o nereusita. In al doilea rand, nimeni nu poate, in mod obiectiv, cuantifica acum ce impact va avea aderarea de la 1 mai 2004 a zece noi tari la Uniunea Europeana. Din punctul de vedere al impactului, unele tari cum ar fi Cipru, Malta sau statele baltice nu conteaza. Uniunea Europeana este prea puternica pentru a nu absorbi orice probleme ar pune acestea. Insa marea, mai putin dezvoltata, dar mandra Polonie poate crea probleme, pe care multi din actuala configuratie a Uniunii Europene le-ar putea califica destabilizatoare, punandu-si intrebarea de ce sa se mai lege la cap fara sa-i doara si cu o tara precum Romania!

In sfarsit, nu trebuie uitate problemele „celor 15" actuali ai Uniunii Europene. Coagularea lor institutionala si economica lasa de dorit si, daca aceasta este o problema pentru cei din configuratia prezenta a Uniunii Europene, care, cu vreo doua-trei exceptii, sunt simetrice economic, cum s-ar putea obtine macar o convergenta minima in 25 sau 27 de membri?! Cu alte cuvinte, cand noii configuratii a Uniunii Europene ii va fi caracteristica asimetria si nu simetria economica?! Caci, in mod obiectiv, extinderea, si de se vrea si de nu se vrea, duce la „diluarea" si nu la „intarirea" constructiei comunitare!

×