x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Falșii ecologiști din groapa intereselor

Falșii ecologiști din groapa intereselor

de Dan Constantin    |    22 Mar 2016   •   06:00
Falșii ecologiști din groapa intereselor

O mișcare de protest a ecologiștilor din Băicoi a fost larg mediatizată. ONG-ul a mobilizat cetățenii, i-a dotat cu lozinci și eșarfe, marșul a ajuns la porțile punctului vizat care este o rampă unde se depozitează și procesează deșeuri. Vocile cetățenilor acuzau activitatea de management a deșeurilor care ar avea un efect devastator pentru sănătate și mediu.

Informații din spatele spectacolului mediatic dau și o altă interpretare protestului civic de la Băicoi. ONG-ul organizator s-a înființat cu câteva zile înainte de protest, iar șeful mișcării este cumnatul primarului. Edilul din Băicoi are probleme cu legea și este un adversar al depozitului conform de stocare a deșeurilor țintit și de cumnatul oengist. În oraș este o groapă ,,istorică” neconformă de deșeuri, închisă formal de Consiliul Județean din 2009, iar autoritățile de mediu sunt în divergență cu interesele primarului care nu a rezolvat problema. În campania electorală, un cal de bătaie bun de călărit poate fi aruncarea răspunderii pe firma care ecologizează potrivit normei europene și-l duce departe pe primar de focarul gropii neautorizate.

Situația de la Băicoi nu e singulară. Multe proiecte de ecologizare pornite cu finanțări europene se află în impas din cauza corupției sau incapacității autorităților locale de a îndeplini obligațiile din contracte. Interese obscure ale unor operatori legați ombilical de administrațiile locale politizate pun piedici unor interese generale asumate de România prin acordul de aderare. În 2009, erau recenzate 5.764 de gropi de gunoi neconforme. În 2016, nu mai există o situație exactă, dar comisarul european Corina Crețu preciza recent că 90 la sută din deșeuri nu sunt stocate, ceea ce înseamnă că sunt arucate vraiște milioane de tone de gunoaie, care provoacă o poluare difuză sufocantă și imposibil de gestionat. Managementul deșeurilor este o afacere estimată la 10 miliarde de euro la nivelul României. Primarii de comune sau orașe mici nu vor să dea din mână cașcavalul gunoaielor și scot la înaintare falși ecologiști în lupta cu proiectele europene. Procedura de infringement împotriva României este declanșată, 380 de milioane de euro din programul Regio sunt blocați. Ministrul Palmer a ieșit la plimbare cu bicicleta.

 

×