x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fără morcovi, contractul social al lui Putin se bizuie pe bici

Fără morcovi, contractul social al lui Putin se bizuie pe bici

de Daniel Apostol    |    26 Sep 2022   •   07:30
Fără morcovi, contractul social al lui Putin se bizuie pe bici

Războiul din Ucraina amenință fragilul contract social al lui Putin, odată ce cresc frustrările rușilor ținuți captivi între propriile granițe. Cu o economie în creștere după primul șoc al destrămării Uniunii Sovietice, Rusia lui Putin - Petro-Rusia - a reușit să producă suficienți bani pentru a satisface nevoile statului și așteptările populației. Mulți ruși au scăpat de sărăcie, tulburările sociale s-au diminuat și - în același timp - o mică elită s-a îmbogățit peste noapte.

Dar odată cu crizele de pe piața petrolului au început să apară frânturi în contractul social. Potrivit lui Reinhard Krumm de la fundația Friedrich-Ebert, sancțiunile economice împotriva Kremlinului vor face imposibil ca statul să-și îndeplinească în continuare responsabilitățile. Pentru a plăti războiul și consecințele acestuia, prosperitatea cetățenilor va fi suspendată, iar „prestațiile sociale vor fi înghețate sau tăiate”. Krumm spune că asta nu înseamnă neapărat că societatea rusă va ieși în stradă, dar din ce în ce mai multe voci vor prinde curaj împotriva unui regim care le creează frustrări. O parte din populație a reușit să părăsească țara, în special oameni bine educați care nu pot vedea un viitor într-o țară izolată și din ce în ce mai închisă. Potrivit editorului Eurasianet, Justin Burke, până de curând Putin a menținut contractul datorită în mare măsură prețurilor mari la energie la nivel mondial. Dar pe fondul crizei economice provocate de pandemie și accentuate de invadarea Ucrainei, Putin pare să-și piardă capacitatea de a-și îndeplini partea de negociere.

Puterea lui Putin a fost întotdeauna direct proporțională cu valoarea exportului de energie. Dar tot de aici se naște și vulnerabilitatea sa: Kremlinul nu a putut controla în mod direct valoarea mărfurilor sale principale, adică resursele naturale.

 Încă din 2000 Putin le promisese rușilor diversificarea economiei și transformarea țării într-o mare putere de producție și un puternic hub IT.  Dar vorbele lui Putin nu s-au transpus în acțiune. După douăzeci de ani de când Putin stăpânește Rusia, țara încă nu produce bunuri de folosință îndelungată care să aibă căutare la export și depinde doar de resursele naturale și armele exportate. Putin a încercat să-și țină rușii strâns, aproape compensând lipsurile economice cu propaganda despre patriotism și despre nevoia de a reface „măreața Rusie”. Dar războiul din Ucraina aduce noi provocări relației dintre statul rus și cetățenii săi.

Sustenabilitatea prezentului contract este pe atât de îndoielnică, pe cât de evazivă este modernizarea economică. Expertul Andrew Lohsen de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, D.C subliniază că, prin lansarea unui război inutil și costisitor, Putin a încălcat contractul social de lungă durată prin care rușii renunțaseră la anumite libertăți politice și libertăți civile în schimbul stabilității și oportunităților economice. “De acum încolo Putin va fi nevoit să se bazeze pe represiuni din ce în ce mai mari pentru a ține cetățenii în așa-zisă bună rânduială”.

Kremlinul a impus rușilor săi politica morcovului și a biciului. Dar regimul lui Putin devine mai vulnerabil, lipsit de morcovi și forțat să apeleze din ce în ce mai des la bici.

×