x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fără sporuri de productivitate se poate intra în spirala prețuri-salarii

Fără sporuri de productivitate se poate intra în spirala prețuri-salarii

de Ionuț Bălan    |    12 Feb 2019   •   07:25
Fără sporuri de productivitate se poate intra în spirala prețuri-salarii

Aveți încredere? Nu! Dar incertitudini? Cât cuprinde! Ca să explicăm, încrederea consumatorilor se plasează la nivelurile de jos și cu ea e asociată achiziția de bunuri durabile. În schimb, gradul de incertitudine din economie - cu surse din sfera fiscală și legislativă - reprezintă un determinant suplimentar al parcursului descendent al activității investiționale, după cum am văzut într-un document recent.

În context regional, intensitatea investițională a companiilor, care se exprimă în investiții pe angajat, se plasează sub nivelul din Bulgaria, și mult sub cel din Cehia, Polonia sau Ungaria. De ce e important acest indicator? Fiindcă prosperitatea unei țări depinde de cantitatea de capital investit pe locuitor. Iar când un stat nu are suficient îl importă. Iar ca s-o poată face are nevoie de un cadru fiscal prietenos și stabil.

Din păcate, la noi, în loc ca populaţia să prospere cu intrări de capital din exterior a sărăcit cu taxele explicite și implicite (inflația) ca să se „fabrice” capitaliştii autohtoni, conectaţi politic, care au fost denumiţi baroni locali.

Statisticile actuale arată că au avut loc creșteri salariale, ce ar da impresia că s-ar majora puterea de cumpărare, numai că acestea s-au produs exact acolo unde nu se corelează cu sporurile de productivitate. S-au mărit salariile la stat, mai ales în zona administrației locale, controlate de baroni. Lefurile din sectorul privat s-au micșorat. Adică, în loc să se coreleze cu sporuri de productivitate, remunerațiile se măresc pe baza redistribuirii, a unor taxe impuse celorlalți și în această categorie intră și inflația.

Și când salariile nu-s corelate cu productivitatea se poate intra inclusiv într-o spirală prețuri-salarii. Creşterile de preţ ale comercianţilor - ca urmare a excesului de cerere (bani) de pe piaţă - sunt însoţite de cereri de majorări salariale compensatorii peste rata inflaţiei. Iar apoi, după ce antreprenorii satisfac cererile angajaţilor, încearcă iarăşi să inflaţioneze mărfurile pe baza cererii nou amplificate, după care lucrătorii închid cercul vicios cu alte cereri salariale. 

 

 

×