x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fast-PIB

Fast-PIB

de Gabriela Vranceanu Firea    |    16 Mai 2008   •   00:00

"Nimic nu este mai scump decît ceea ce primeşti gratis"



"Nimic nu este mai scump decît ceea ce primeşti gratis"

Luna mai 2008 va rămîne în istoria noastră socială, cea care merge paralel şi doar de foarte puţine ori tangenţial cu istoria politică, drept momentul în care am făcut şi noi ceva, generaţia care este acum în forţă şi la putere în România, pentru viitorul ţării.

Aşadar, Parlamentul a interzis prin lege alimentele de tip fast-food în şcoli, inspirîndu-se din modelul francez. După promulgarea actului normativ, Ministerul Sănătăţii va elabora lista alimentelor nerecomandate al căror consum duce la obezitate, boli cardiovasculare şi neuro-degenerative. Proiectul mai trebuie doar să fie promulgat de preşedintele Traian Băsescu. Apoi, va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Pe scurt, despre ce este vorba. În unităţile de învăţămînt preuniversitar de stat şi particulare vor fi interzise prepararea, comercializarea şi distribuirea alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Potrivit noii legi, alimente nerecomandate sînt cele care au un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii ca: grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale.

Pentru ca alimentele dăunătoare sănătăţii să nu mai ajungă în mîna şcolarilor, Ministerul Sănătăţii va întocmi şi actualiza o listă cu alimentele nerecomandate, conform opiniei specialiştilor în nutriţie. Lista va ajunge în fiecare unitate de învăţămînt prin intermediul inspectoratelor şcolare. De asemenea, meniurile ce vor fi servite în cantinele sau în locaţiile asimilate cu cantinele din grădiniţe şi şcoli vor fi avizate de personalul medical.

Toate bune şi frumoase, chiar sănătoase, dacă vom şti măcar acum, în al doisprezecelea ceas, să fim ceea ce ne credem că sîntem: un popor de oameni inteligenţi. Sînt absolut convinsă că se va constitui o asociaţie, un comitet, un cartel al oamenilor de afaceri loviţi în profit de această lege dată pentru viaţa copiilor noştri şi, în fond, pentru sănătatea naţională. Se vor găsi patroni ai unor fabrici de chipsuri, răcoritoare carbogazoase, produse numite generic hamburgeri, pizze congelate, napolitane sau prăjiturici pline de aditivi alimentari care să înduioşeze directorii de şcoli că mîncarea şi băutura lor nu sînt chiar atît de nocive, că au făcut calcule, teste, analize, se vor acoperi în acest sens cu zeci şi zeci de foi şi aprobări, pentru a continua să-şi vîndă marfa pe lîngă şcoli.

Vor avea grijă să facă donaţii, acolo unde trebuie, să sponsorizeze activităţi şcolare, într-un cuvînt, să se implice în viaţa celor pe care îi îmbolnăvesc încet, dar sigur. E-adevărat, educaţia unui copil i-o fac părinţii şi educatorii. Dar ei pot să le spună pînă îşi pierd şirul vorbirii copiilor că nu sînt bune alimentele pline de grăsimi, sare sau zahăr ori sucurile acide. Efectul este zero sau chiar împotrivă. Pentru că, aşa cum ştim cu toţii, copilăria şi adolescenţa sînt caracterizate prin gesturi de frondă şi sfidare faţă de tot ceea ce înseamnă sfaturi, reguli, interdicţii venite din partea celor "mari şi expiraţi".
În disperarea de a nu-şi pierde clienţii pe care îi atrag prin metode psihologice meşteşugite, mă refer la reclame care fac apel la apartenenţa la grupări cool, a celor care beau toate năzdrăvăniile nesănătoase şi mănîncă tot ceea ce poate fi mai atacat chimic, afaceriştii din domeniu vor face presiuni, cum spuneam. Presiuni de natură economică, de lobby şi influenţă, chiar diplomatică. Nu se vor gîndi nici o clipă să-şi reorienteze producţia către ceva sănătos, acceptabil din punct de vedere al unei nutriţii echilibrate.

Ne vor ameninţa că pleacă din ţară, că vor închide fabrici, că vor lăsa oameni pe drumuri, că ne vor cutremura PIB-ul, Fast-Pib-ul pe care ni-l oferă cu generozitate. Mă aştept ca măcar de această dată să dovedim, pînă la capăt, că ne pasă de viaţa copiilor noştri, că îi vom forţa, prin natura situaţiei, pe producătorii de mizilicuri bolnăvicioase să se gîndească de două, de trei ori atunci cînd acceptă o reţetă de produs destinat copiilor.

Iar celor care se vor înmuia şi se vor lăsa impresionaţi de purtarea prietenoasă a sponsorilor care provin din domeniul alimentaţiei nesănătoase le reamintesc un vechi proverb japonez: "Nimic nu este mai scump decît ceea ce primeşti gratis".

×
Subiecte în articol: editorial