S-au produs cu ocazia procedurii de validare a statutului deputatilor si senatorilor. Aparent, o lege prea putin importanta. Care a existat dintotdeauna. Cu o serie de modificari facute din cand in cand. Si acum a fost necesara amendarea unor articole. Din simplul motiv ca acest statut are si prevederi cu impact asupra bugetului. Si regula de bun simt este ca, inainte de a adopta bugetul, sa fie stabilite cheltuielile Legislativului. Ei bine, in aceasta procedura cat se poate de fireasca au intervenit ceea ce eu denumesc fenomene paranormale. Care au incins mintile jurnalistilor, au alertat opinia publica si i-au incaierat intre ei pe unii parlamentari.
Orice fapta savarsita cu intentii bune poate genera efecte nocive in conditiile in care regulile nu sunt respectate. Exact ceea ce s-a intamplat la statut. Iar acum, opinia publica are un motiv in plus sa-i puna in discutie din nou pe parlamentari. Pe toti. La gramada. In ce au constat, pana la urma, fenomenele paranormale?
Guvernul Ponta este constrans de veniturile prea mici la buget in raport cu cheltuielile. Un nou buget, cel din 2013, vrem, nu vrem, intr-o oarecare masura, reprezinta prelungire a bugetului anterior. Cel mostenit. Facut de Guvernul Boc si adoptat de majoritatea de atunci a PDL. Pana cand economia va fi repornita, pana cand morisca se va invarti din nou, pana cand miliardele destinate investitiilor prin noul buget vor incepe sa aduca valoarea adaugata si locuri de munca, saracia isi spune cuvantul. In consecinta, si Parlamentul trebuie sa faca economii. Si, desi umflat ca efect al legii care a guvernat alegerile, costurile Legislativului trebuie sa se inscrie, asa cum Victor Ponta a solicitat, in parametri anteriori. Se imparte aceeasi suma la mai multi. Si la mai multe spatii. Si la mai multe masini. Astfel incat, la capitolul buget, a trebuit sa fie operate taieri cu bisturiul. Asemenea operatii chirurgicale au fost urmarite cu atentie si pe buna dreptate si cu mare curiozitate de opinia publica. Nu cumva parlamentarii fac o smecherie? Nu cumva ei se declara de acord cu Guvernul pentru a imparti austeritatea cu ceilalti si, in realitate, procedeaza invers?
O alta tema care a incins spiritele a fost indusa de acele modificari din statut care lasau impresia ca ii super-protejeaza pe parlamentari in fata rigorilor legii. Din nou subiect de polemica.
Si, pana la urma, ce a iesit? Deputatii si senatorii nu sunt mai protejati decat inainte in ceea ce priveste ridicarea imunitatii lor in eventualitatea in care ministrul Justitiei solicita retinerea, arestarea si perchezitia. Si nici avantaje materiale suplimentare nu au. Dimpotriva.
Dar fenomenele paranormale totusi au existat. Probabil pentru prima data in istoria acestei institutii - sau cel putin asa sper eu -, viteza a luat locul procedurii. Comisia pentru regulamente a lucrat, in mare graba, noaptea iar adoptarea noului statut s-a facut, cum se spune la poker, pe neve. Practic, parlamentarii nu au avut timpul necesar sa studieze cele 80 si ceva de pagini ale proiectului de act normativ. Si totusi roata morii s-a invartit.
In ciuda acestei realitati, statutul a fost adoptat. Chiar de catre parlamentarii USL profund nemultumiti, printre care ma numar si eu. De ce? Din ratiuni, hai sa le spunem, superioare. Daca am fi procedat altfel, bugetul Romaniei ar fi devenit operant abia in martie. Sper sa fie ultima data.
Sursa: CorectNews