x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fericire cu bani puţini

Fericire cu bani puţini

de Dan Constantin    |    06 Oct 2007   •   00:00

Autorităţile locale din Charleroi, oraş din Valonia - Belgia, au pierdut un proces urmărit cu mare interes. După ce doi tineri au murit intr-un accident de motocicletă, familiile victimelor au dat in judecată municipalitatea, deoarece starea drumului a fost cauza producerii accidentului.


Autorităţile locale din Charleroi, oraş din Valonia - Belgia, au pierdut un proces urmărit cu mare interes. După ce doi tineri au murit intr-un accident de motocicletă, familiile victimelor au dat in judecată municipalitatea, deoarece starea drumului a fost cauza producerii accidentului. Instanţa a stabilit responsabilitatea primăriei, găsită vinovată pentru că nu a reparat şoseaua. Ştire de fapt divers? Cum ar suna o asemenea informaţie transmisă din Bucureşti sau din oricare loc din ţară? Primăriile, dar şi celelalte instituţii din Romănia sunt incă imune la prejudiciile de multe ori grave aduse cetăţeanului. Nu ar da faliment Primăria Bucureştilor sau administraţia drumurilor naţionale dacă victimele canalelor deschise, ale şanţurilor nesemnalizate sau cele ale gropilor căt hăul ar chema in instanţă autorităţile... cauzatoare de moarte?


Am fi tentaţi să respingem ideea: stai, domne, Belgia-i Belgia, Romănia-i Romănia. Tocmai acest mod de găndire ne separă cu mii de ani-lumină de realităţile unor democraţii consolidate in care cetăţeanul ştie cum să reacţioneze. Nu prin revoltă surdă, nu prin dat din gură inutil, ci prin punerea in mişcare a justiţiei.


Un alt exemplu care arată căt de diferite sunt mentalităţile in cadrul UE. Societatea belgiană a căilor ferate cumpără mari spaţii de publicitate pentru a informa despre lucrările de reparaţii şi asupra consecinţelor. De pildă, pe linia 16, Dinant Bertix, două mici oraşe despre care n-aţi auzit, trenurile au intărzieri de 3 (trei) minute. Pentru cele 180 de secunde, instituţia se simte obligată să-şi ceară scuze. Pe unde suntem noi cu sutele de minute intărziere pentru care nu răspunde nimeni?


Dacă vreţi să scăpaţi căteva zile măcar de viermuiala de acasă, vă propun o reţetă deloc scumpă. Luaţi un bilet ieftin de avion, ajungeţi pe Aeroportul Charleroi, cumpăraţi un tichet combinat bus-tren, care pentru 10 euro vă duce pănă la Bruges. Este un oraş de 100.000 de locuitori care primeşte 4 milioane de turişti anual. Amestecaţi-vă cu ei şi veţi inţelege ce-i important in viaţă. Cred că aceste rănduri sunt dintre cele mai utile pe care le-am transmis vreodată cititorilor. Drum bun.

×
Subiecte în articol: editorial