x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fotbal si Economie

Fotbal si Economie

14 Apr 2004   •   00:00

Deportivo la Coruna a eliminat Milan din Champions League dupa un retur senzational si o victorie halucinanta (4-0). Sambata, in etapa din Primera Division, Osasuna, o echipa de mijlocul clasamentului, a umilit Real Madrid chiar pe terenul acesteia. Ce pot avea in comun aceste doua rezultate?

As spune: calitatea exceptionala a fotbalului spaniol care face ca si ultima clasata, Murcia, sa joace de la egal cu „granzii"; si „cresterea" sa pe plan international. De cativa ani buni liga spaniola este cea mai tare din Europa furnizand, poate, cel mai spectaculos fotbal, iar echipe spaniole domina competitiile europene. Este adevarat ca Real Madrid este un nume mare in Europa, de decenii; ca generatia Di Stefano, Gento, Puskas, Santamaria a fost urmata de Pirri, Amancio, Velasques etc., apoi de Santillana si Valdano, Butragueno si in sfarsit, de „galactici". Ca si Barcelona, manata fiind si de rivalitatea intre Castilla si Catalonia, are loc de frunte pe harta fotbalistica continentala nu de data recenta. Dar fapt este ca ultimele doua decenii au adus alte echipe din Spania la varful competitiilor europene.

Ce sta in spatele ascensiunii fotbalului spaniol? Dincolo de talent localnic din abundenta este vorba de resurse financiare tot mai mari, care au fost gestionate cu inteligenta. Iar sporirea resurselor financiare disponibile este rezultatul dezvoltarii economice exceptionale a tarii. Spania este un miracol economic insuficient urmarit si explicat. Numerosi sunt cei care mentioneaza Irlanda si ratele ei de crestere economica iesite de comun. Cu tot respectul pe care il am pentru harnicia irlandeza si clarviziunea politica de la Dublin, Spania reprezinta un caz mult mai relevant pentru Romania. Tara iberica este cu greutate la scara europeana, ca teritoriu si populatie, are o structura industriala complexa; are si o istorie tumultuoasa in evolutia spre democratie. Spania are azi una dintre cele mai performante economii de pe Continent (in pofida unei rate a somajului ridicate), iar veniturile cetatenilor au atins niveluri negandite cu decenii in urma. Industria bancara (prin Banco Viscaya, Banco Santander etc.), telecomunicatiile (Telefonica), industria auto etc., ilustreaza un progres impresionant. Economia spaniola nu mai depinde, excesiv, de incasarile din turism.

Progresul economic al tarii a permis cluburilor spaniole sa investeasca in infrastructura (stadioane, alte terenuri, centre de refacere) si, mai ales, sa se ingrijeasca de copii si juniori. Cluburile au avut resurse si pentru import de jucatori, din Brazilia, Argentina si alte tari sud-americane. Elementul autohton nu s-a ofilit in contactul cu jucatori alogeni. Si plata jucatorilor a urcat mult, ceea ce a redus din inclinatia vedetelor autohtone de a lua drumul Italiei, Frantei sau Marii Britanii.

Noi avem mult de invatat din dubla lectie spaniola, de dezvoltare economica si de fotbal. Fara dezvoltare economica sustinuta, sportul romanesc, in general si fotbalul, in particular, nu vor putea beneficia de resurse suplimentare considerabile. Aici vedem legatura ombilicala intre fotbal si economie. Fotbalul romanesc functioneaza si sub auspiciile nefavorabile ale „globalizarii", cand jucatorii buni au o mobilitate aproape fara restrictii atrasi fiind de salarii astronomice in tarile bogate si cu campionate puternice.

Prin urmare, trebuie sa „limitam stricaciuni", sa gospodarim mai bine ce avem. Avem nevoie de manageri ai activitatii fotbalistice, la nivel de club si general, gospodari si responsabili. Banii, cati sunt, trebuie gestionati mai bine, in folosul cluburilor. Fotbalul a devenit o mare industrie, o activitate lucrativa pentru unii. Dar fotbalul este si un fenomen social si, cel mai adesea, un simbol identitar. In consecinta, nu poate fi tratat, exclusiv, prin prisma unui bilant contabil. Revenind la chestiunea organizationala, avem nevoie de terenuri mai multe si bine intretinute. In acelasi timp, cluburile mari trebuie sa aiba centre puternice de copii si juniori. In general, avem nevoie de o politica publica care sa aduca tinerii pe terenuri si in salile de sport, sa-i educe prin sport si sa-i tina departe de droguri si fumat. Daca mersul economic al tarii va fi ascendent sansele fotbalului nostru vor creste.

PS: FRF nu s-a dovedit un bun gospodar cand a folosit banii primiti de la UEFA, pentru copii si juniori, in vederea constructiei unui sediu propriu.

×
Subiecte în articol: editorial