x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Frontierele dezbaterii politice

Frontierele dezbaterii politice

de Adrian Năstase    |    16 Iun 2005   •   00:00
Frontierele dezbaterii politice

Cu un curaj nebun, guvernul actual a ridicat imunitatea ministrilor din cabinetul PSD dar a lasat sa subziste imunitatea ministrilor sai. Abuzurile si ilegalitatile trebuie cercetate numai cu fata spre trecut. Sezonul la vanatoarea de vrajitoare trebuia eschis! Ar fi o impietate sa te legi de abuzuri proaspete, fierbinti!

Dupa inceputul tulbure al anilor ‘90 nu a existat moment in care obisnuinta politicienilor nostri de a se vorbi de rau unii pe altii, cu fata spre strainatate, sa fie mai daunatoare ca acum. Proiectul european, de care avem atata nevoie, pluteste pe ape tulburi, iar europenii de rand, cei de pe marile bulevarde, nu au inca o imagine prea buna sau prea clara despre Romania. Am facut prea putin noi insine pentru asta. Iar daca - tot noi - ne mai si exportam constant veninul si frustrarile, chiar ce am putea sa cerem ca sprijin acelor oameni de la Berlin sau Paris? Cum am putea sa depasim definitiv si adevarat o anumita imagine de primitivism si instabilitate?

Cu aceste ganduri am terminat de citit deunazi un interviu acordat de premierul Tariceanu cotidianului Die Welt. Dupa multe vorbe banale si cuminti, domnia sa ajunge sa se exprime astfel:

"DIE WELT: Comisia UE considera coruptia ca fiind cel mai important obstacol in calea aderarii. De ce ar trebui sa credem ca dumneavoastra ati trata aceasta problema cu mai multa seriozitate decat guvernul anterior?

Calin Popescu Tariceanu: Foarte simplu: Acel guvern nu a facut absolut nimic (subl.n.). Noi am ridicat imunitatea fostilor ministri. Ei pot fi adusi in fata justitiei ca oricare alt cetatean. Noi am obligat toti membrii parlamentului si ai cabinetului precum si functionarii publici sa isi declare in mod transparent averile si veniturile(...)"

Mai intai si mai intai, argumentul domnului Tariceanu e de-a dreptul jalnic. Domnia sa se pretinde demn de incredere numai prin comparatie cu un guvern despre care spune ca nu a facut nimic. Prin urmare, daca actualul Guvern face foarte putin, tot e ceva! Vremea unor asemenea comparatii trebuia sa fi apus de mult.

Dar argumentul nu e numai jalnic. E si neadevarat. Declararea publica a averilor a fost instituita tocmai de guvernul "care nu a facut absolut nimic". Care Guvern a si asigurat independenta magistratilor intr-o asemenea masura incat actualul guvern, care munceste din greu, nu mai gaseste suficiente portite ca sa influenteze cum se cuvine actul de justitie si se plange de acest lucru zi si noapte.

Cu un curaj nebun, Guvernul actual a ridicat imunitatea ministrilor din cabinetul PSD, dar a lasat sa subziste imunitatea ministrilor sai. Abuzurile si ilegalitatile trebuie cercetate numai cu fata spre trecut. Sezonul la vanatoarea de vrajitoare trebuia deschis! Ar fi o impietate sa te legi de abuzuri proaspete, fierbinti! Viitorii guvernanti ce ar mai avea de facut?

Domnul Tariceanu sufera de o boala politica incurabila, ai carei microbi curg in voie pe Dambovita: eternul reinceput politic. Cu fiecare guvernare o luam cu entuziasm de la capat. Inainte nu a fost decat haos si barbarie. Nimic nu se continua, totul e suspect sau negat in ciuda evidentelor, si autostrazile, si casele pentru tineri, si salile de sport in care aflam ca ploua. Un prieten imi spunea zilele trecute ca singurele sali de sport in care nu ploua sunt cele construite de PNL sau PD. Si mi-a explicat de ce: pentru ca ele nu exista. Strainatatea, cu care vrem sa cooperam, priveste ingrozita acest spectacol. Cu cine sa construiasca in Romania un proiect pe termen lung?

Presimt ca voi afla in curand ca domnul Tariceanu a eliminat vizele Schengen pentru romani, ca a obtinut aderarea Romaniei la NATO si ca a finalizat glorios negocierile cu UE. Sper sa nu aflu ca are si o ferma la Cornu.

P.S. Un cunoscut om politic spunea: "nu critic guvernul actual sau pe cel anterior cand sunt in strainatate". Sigur, numele lui nu este Calin Popescu Tariceanu
×
Subiecte în articol: editorial