x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Frunzaverde, iritare de Spartan

Frunzaverde, iritare de Spartan

de Dan Constantin    |    25 Feb 2007   •   00:00
Frunzaverde, iritare de Spartan

Spartanii aveau metode dure pentru a mentine vigoarea neamului: isi aruncau pruncii cu betesug in prapastie. Avionul "Spartan" pe care criticii il pun la sol, are sanse mici sa-si atinga performantele promise prin comisiile de licitatii. El poate sa aiba insa un efect purificator in randul cadrelor armatei. Dupa modelul spartanilor.

Ministrul Apararii nu stie sa se apere. Nu este un paradox, ci doar o constatare. Faptul ca nici nu ataca poate sa il plaseze intre oamenii echilibrati, buni de slujba la stat, unde timpul trece, leafa merge. Deunaseara l-am vazut intr-o emisiune cu procente si bile, in care realizatorul l-a chestionat si in legatura cu un subiect fierbinte: licitatia pentru avioanele de transport ale Armatei. Dl ministru, in loc sa foloseasca fereastra deschisa spre opinia publica, a inchis-o cu un gest iritat. "Pentru mine, subiectul e clar" - a dat sentinta dl Frunzaverde. Asadar, o licitatie pentru care se pun la bataie circa 300 de milioane de euro nu trebuie discutata, e un subiect inchis, desi problema a ajuns in Justitie. Nu doar licitatia va fi pusa pe talgerele zeitei legate la ochi, ci, cu siguranta, manevrele de dirijare spre alegerea unui castigator se indreapta si ele spre un dosar de cercetare. Dl Frunzaverde are atatea miliarde de cheltuit, incat un mizilic de cateva zeci de milioane, cat reprezinta diferenta dintre cele doua oferte la avioanele respective - Spartan si EADS Casa, nici nu mai merita discutat. Il inteleg, asa-i la romani, unde merge mia, merge si suta. Numai ca mentalitatea de jupan care pune bani pe fruntea lautarilor nu intra in canoanele de norme ale cheltuirii banului public. Atunci cand generalii din armata si sefii lor isi vor cumpara biciclete, motorete, tancuri si avioane din solda si ghesefturile lor pot sa o faca linistiti, fara intrebarile suparatoare ale presei. Dar prima licitatie de inzestrare a armatei, esuata intr-un scandal international, arata ca la exercitiul corectitudinii trebuie inca multa instructie.

Dl ministru s-a suparat, pardon de expresie, ca vacaru pe sat. In loc sa-i suie pe pereti pe responsabilii de la Romtehnica si din minister care s-au incurcat in propriile lor siretlicuri, Sorin Frunzaverde este iritat de interesul fata de banii contribuabililor. Spartanii aveau metode dure pentru a mentine vigoarea neamului: isi aruncau pruncii cu betesug in prapastie. Avionul "Spartan" pe care criticii il pun la sol, are sanse mici sa-si atinga performantele promise prin comisiile de licitatii. El poate sa aiba insa un efect purificator in randul cadrelor Armatei. Dupa modelul spartanilor. De aici rezulta si iritarea domului ministru.

Cand va iesi de sub capac si scandalul navalizarii elicopterelor pentru cele doua fregate - istorie mostenita de la dl Pascu, in Ministerul Apararii se va da alarma cu bomba. Daca proverbul spune ca nu tot ce zboara se mananca, in MApN zicala a devenit - in armata cel mai bine se mananca din ce zboara.

×
Subiecte în articol: editorial