"Ne-a venit sa ne aruncam hainele pe jos in Piata!“ Probabil sunt surd. Sigur sunt surd. Ma uit in jur. Oamenii in uniforma continua sa spuna aceleasi lucruri. 'Suntem aproape nedormiti de o saptamana, suntem platiti mizerabil, ni s-au taiat sporurile, toata tara ne injura, iar voi, presa, relatati doar ce va convine! Pe bune acuma!“.Replicile se rostesc in curtea jandarmeriei, nu la un miting de protest. Sunt aici, in epicentrul de beton al mandriei acestei arme de barbati, si alti jurnalisti aud dialogul, deci nu e iluzia mea, iar jandarmii nu se feresc. Niciodata n-am simtit asta din partea lor.
Jurnalist pe linia dintre jandarmi si suporteri
Ajungi sa-i cunosti. Si pe ei, si pe suporteri. Ca microbist, inveti raporturile dintre suporteri si fortele de ordine dintotdeauna. Stadionul, stadionul tulburat si entuziast, stadionul scapat de sub control sau doar deziluzionat, stadionul este cea mai buna lectie de viata despre multime. Ajungi sa simti suflul masei, sa poti adulmeca distanta dintre injuraturile care descarca si cele din care porneste furtuna. Te obisnuiesti cu diversitatea umana si cu muchiile intunecate din fiecare dintre noi. Si, peste toate, afli ca totul e incomplet cand crezi ca ai cunoscut multimea.Ca jurnalist sportiv, scrii de peste 20 de ani de pe linia subtire, inselatoare si plina de iluzii civilizatoare dintre ultrasi si jandarmi. In timp, ti-o incasezi de la ambele tabere. Si, tot in timp, oamenii incep sa-ti inteleaga profesia si sa prinda incredere in tine, fara ca asta sa fie o garantie ca nu te poti intoarce oricand la punctul 1.Cum ajungi sa-i cunosti? Sportul este primul care uneste. Glumele pe cine va castiga titlul. Jucatorii favoriti. Ratarile, de la Raducioiu, la Adrian Ilie si Pancu sau echilibristica lui Messi. Dar nu numai.
Jandarmii au aceleasi preocupari ca orice tanar sau ca orice parinte. 'Ai vazut ca astia au pus olimpiadele pe judet la matematica si la informatica in aceeasi zi?! Incredibil, nu le-a trecut prin cap ca unii copii vor sa mearga la amandoua?!“. Nu le-a trecut prin cap, mai zice o data omul in uniforma, stingandu-si tigara in intunericul strazii de langa Universitate.
Castiga intre 1.200 si 1.500 de lei pe luna ca subofiteri in fortele de ordine publica. Sunt cei pe care ii vedeti in strada. Acum un an si jumatate, cei mai buni dintre ei castigau dublu. 'Da, dublu! Adica am pierdut jumate din bani. Asta cu 25% mai putin la salarii a fost o pacaleala in ceea ce ne priveste“, povestesc ei. Si e doar inceputul povestii.
"Apar statul pentru 300 de euro pe luna“
Ca militari, aveau solda. Plus sporuri de interventie. Le-au fost incluse in salarii. 'Si salut!“, spun jandarmii. Pana in 2010, sefii de unitate puteau sa acorde bani in plus oamenilor merituosi. Salut si cu asta.
Cumulate, pierderile lor sunt mult mai mari de un sfert din venituri. Cei din medie aveau undeva la 500 de euro pe luna, au ajuns la 300. Iar frustrarea maxima este la cei buni.
In conferinta de presa din primavara lui 2010 in care a anuntat taierile de salarii la bugetari, Traian Basescu a fost intrebat daca diminuarea de-a valma nu va fi o penalizare pentru cei competenti. Bun, rau, pierzi 25% din salariu.Presedintele s-a oprit o secunda asupra intrebarii, inca se straduia sa inteleaga ce vrea sa spuna celalalt, in sala s-a simtit frustrarea sa, si a raspuns ca nu ar fi timp sa se faca o evaluare a personalului bugetar, dar ca pana la finalul anului se va face si evaluarea. Si ca, pe baza restructurarilor, cei capabili vor putea castiga chiar mai mult decat acum.
S-a terminat 2010, a trecut si 2011. Guvernul n-a pomenit nimic despre o evaluare care sa repare nedreptatea la adresa angajatilor valorosi.
Cat despre restructurare, dupa doi ani in care s-a straduit epopeic sa afle cati oameni are aparatul de stat si cati au fost restructurati in mod real, obtinand de la autoritati cifre care nu se pupa, Ziarul Financiar nu mai are decat sa-si puna xanax in loc de leu pe capul ziarului.
Pile politice la Jandarmerie
Banii nu sunt singura nemultumire a jandarmilor. Inca de acum un an, ei au acuzat, atunci in surdina, politizarea institutiei. 'Noi avem o onoare a armei, o reputatie si o cariera. E incredibil cum au ajuns sa fie promovati in conducere oameni fara pregatire. Doamne fereste sa avem probleme mari sociale in tara!“. Intre timp, au aparut si problemele. Si inca nu atat de mari.
"In toata aceasta saptamana de proteste, au fost ceva erori la comanda, nu vitale, dar se simte cum creste nemultumirea trupei", povestesc cei din strada.
Episodul prezentei vineri, 20 ianuarie, a maiorului Claudiu Gogu la sediul PDL, demonstrat cu imagini de Antena 3, s-a raspandit ca un gand rau printre jandarmi. Din bucatar, Gogu a ajuns sef al Serviciului de Cercetare-Documentare, zona jandarmeriei unde se aduna informatiile despre sindicatele violentelor urbane, aceeasi zona careia i s-au taiat fondurile pentru a-si plati sursele din randurile grupurilor radicale de pe stadioane.'Niciodata, dar niciodata, nu a existat o asemenea senzatie ca in ultima perioada ca prestigiul institutiei a ajuns sa fie patat de oameni sprijiniti politic“, spun jandarmii.
Lupte de strada transmise live
Colonelul Aurel Moise, seful de la ordine publica si cel care s-a expus public in toate aceste zile, este, potrivit subordonatilor, 'un om de birou, un tip civilizat si citit“. In definitia respectuoasa a jandarmilor se citeste si nevoia unei comenzi mai ferme, cerinta oricarui grup uman solicitat de o presiune pe multe planuri.
'Nimeni nu se gandeste, de pilda, ca noi ne aflam pentru prima oara acum in situatia de a gestiona lupte de strada transmise live pe televizor“, spune unul dintre cei plasati mai sus in ierarhie. E o schimbare fundamentala in interventia jandarmilor si ei simt nevoia unei analize inteligente, facute la un nivel mai inalt.
'Sincer, transmisia in direct la tv are si un sens OK, pentru ca-i potoleste pe cei mai brutali dintre noi, dar, in acelasi timp, trebuie modificate niste tactici de interventie, mai ales ca romanii trebuie sa inteleaga faptul ca alte forte de ordine din lume intervin mult mai tare decat noi“, zic ei.
Varianta e confirmata de Marius Militaru, fost om in operativul jandarmeriei, ajuns azi purtatorul de cuvant la 'Interne“ al lui Traian Igas. 'In Germania, de pilda, fortele de strada intervin cu o duritate care la noi n-a existat“, zice el. E greu insa sa explici nemultumitilor ca ei sunt altoiti cu mai mult discernamant decat altii. Jandarmii stiu ca reprezinta, indirect, regimul si ca nimeni nu-i iubeste. Riscurile meseriei.
'De acord, dar ganditi-va cum ar fi ca cei de la criminalistica sa fie pusi sa culeaga probe sub reflectoarele camerelor tv. Se schimba ceva in profesia noastra“, contreaza un alt om din Jandarmerie.
Intre doua lumi
In unele nopti, cei peste 1.000 de jandarmi din Bucuresti merg acasa. Celelalte mii, aduse in regim de urgenta din provincie, ii invidiaza, dar bucurestenii au propria problema. 'Ajungem acasa si familiile ne povestesc ce au vazut la televizor, cum ne detesta oamenii si ce nemultumire e in toata tara“.
Oscileaza intre doua lumi si pana si ironiile de pe bannerele din Piata ale revoltatilor. 'Mai usor cu gazele lacrimogene, n-avem bani sa le platim!“, au inceput sa sape in mintile lor. Clipesc cind vad fotografia impresionanta a Ioanei Moldovan, cu o fetita oferind o inima de balon unui jandarm, imagine care face cariera pe retelele de socializare.Altadata, era mai simplu. Se luptau doar cu cei de pe stadioane si cu clanurile de infractori. In privinta suporterilor, dupa atatia ani de coabitare, uneori obraz langa obraz la 30 de centimetri, ajunsesera precum Tom si Jerry, cei mai buni dusmani.
De aici a aparut si acea prima declaratie, de duminica, 15 ianuarie, cand au spus ca suporterii sunt miezul violentelor. Ii recunoscusera, erau adversarii de serviciu. Intre timp, lucrurile s-au complicat, pentru ca toate statisticile plaseaza ultrasii la o pondere de cel mult 10% dintre cei violenti, retinuti sau arestati.Restul sunt gherila urbana pusteasca, infractorii noptii, exlcusii Capitalei sau oameni picati pur si simplu la mijloc. Dar asta nu-l consoleaza pe jandarmul lovit in cap cu o bordura sambata seara, a carui casca a cedat si care e inca in spital. 'Starea e inca destul de grava, dar i se imbunatateste, se misca, vorbeste, sa speram ca nu va ramane cu nici o urmare“, spune purtatorul de cuvant al MI, Marius Militaru.In cealalta naveta Apollo s-au urcat cei patru jandarmi care sunt cercetati penal pentru brutalizarea manifestantilor.
Lovitura de stat urat mirositoare
Adevarul e ca nu procentul suporterilor ii apasa pe ei. Ci faptul ca, dupa o saptamana de proteste nationale in care doar 2 la mie din manifestanti au creat probleme penale, ceilalti 998 dintr-o mie 'striga multe lucruri cu care suntem de acord si noi, jandarmii“.
Pe 18 ianuarie, Catalin Tache, jurnalist cu surse indelung exersate in zona fortelor de ordine, scria in ziarul National ca serviciile secrete sunt alertate de ipoteza unei lovituri paramilitare, in care fosti politisti, jandarmi sau alte cadre, eliberate recent din functii sau doar trase pe linie moarta, ar dori sa rastoarne regimul mana in mana cu protestatarii.
Daca asta fac serviciile, atunci dupa ce vor termina de ascultat si de filmat totul, vor constata ca au nevoie de o reimprospatare a tehnicii in stilul iMax si chiar mai mult decat atat!
Pentru ca doar o camera 3D, prevazuta cu un senzor olfactiv si plasata discret in masinile de interventie, ar putea descoperi complotul: iata cum sosetele protestatare de civili s-au insinuat printre cele aproape putrezite de atata purtare ale jandarmilor! Austeritatea a redus salariul, fondurile, mandria si sosetele trupei. Iar acum, ciorapii civili au fraternizat cu cei militari. Suntem aproape de insurectia sosetelor!
Si unele dintre ele, trase degraba pe picioare in diminetile reci, nici macar nu sunt imperecheate. O fi un semn al complotistilor.