x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Galopul taurului sau sforăitul ursului?

Galopul taurului sau sforăitul ursului?

de Daniel Apostol    |    04 Ian 2021   •   07:30
Galopul taurului sau sforăitul ursului?

„Taur sau urs în 2021?” Preiau aici întrebarea lansată într-un comentariu de cunoscutul economist Jim O’Neill, fost președinte al Goldman Sachs Asset Management și fost ministru al trezoreriei din Marea Britanie, în prezent președintele Chatham House. Cei familiari cu piața de capital știu că bursa poate avea energia unui taur (când crește) sau lenea unui urs (când indicii se înroșesc și acțiunile scad). O’Neill spunea recent că deși pandemia COVID-19 continuă să perturbe viața socială și economică din întreaga lume, „nu a îndepărtat încă vântul din pânzele piețelor de acțiuni”. Și, având în vedere că politicile monetare și fiscale ale țărilor dezvoltate rămân generoase, iar vaccinarea a început în toată lumea, există motive întemeiate să credem că taurii vor fi la galop în 2021. Iar O’Neill nu e singurul care vede optimism în piețele financiare și de capital.

În ultimele săptămâni, optimismul care însoțește demaratele campanii naționale de vaccinare anticovid s-a transformat pe ici, pe colo în euforie. Analiștii sunt de părere că piețele sunt conduse mai ales de speranța în creștere că lucrurile vor reveni în curând la normal. La „vechiul normal”. Lansările de vaccinuri din noiembrie și decembrie au redus incertitudinea și, ca urmare, tot mai mulți investitori se grăbesc să găsească poziții optime (a se citi „prețuri favorabile de intrare pe piață”) pentru a profita de o redresare economică anticipată. Un număr considerabil de strategi financiari și-au oferit până acum perspectivele cu privire la direcția pe care cred că se îndreaptă piețele în 2021, anticipând o prelungire a activității economice îmbunătățite și a ratelor scăzute ale dobânzilor, ceea ce ar fi „combustibil” pentru o creștere a acțiunilor. Administratorii majori de fonduri și bancherii de investiții sunt, de asemenea, optimiști în privința anului tocmai început, prezicând o creștere semnificativă pentru S&P 500, cel mai mare indice de referință din SUA. Mulți cred că Wall Street își va continua tendința ascendentă în anul următor ca parte a revenirii postpandemie dar, pe de altă parte, spun că obținerea unor randamente puternice este, probabil, mai dificilă. Câștigurile S&P 500 vor continua să revină, iar Rezerva Federală a dat asigurări investitorilor că nu va crește ratele dobânzii.

Astfel, dacă pandemia Covid-19 a definit piața bursieră din 2020, efectele pozitive ale vaccinării încadrează prognoza bursieră pentru începutul lui 2021: vaccinurile ar trebui să împiedice răspândirea Covid-19, iar bursa începe 2021 cu tendințe favorabile.

În ultimul său raport săptămânal de tendințe și riscuri pe piețele financiare din 2020, Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că lansarea programului de vaccinare la nivelul Uniunii Europene „a consolidat apetitul la risc al investitorilor”. Așadar, perspectivele favorabile ale vaccinurilor anti-COVID-19 pot face din 2021 un an de redresare economică globală, an în care piețele financiare să audă mai curând galopul taurului și mai puțin sforăitul leneș al ursului.

×