x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gânduri care menţin corpul tânăr

Gânduri care menţin corpul tânăr

de Maria Timuc    |    28 Aug 2011   •   21:00

"Oamenii de stiinta de la laboratoarele Oak Ridge din California au demonstrat prin teste facute cu radioizotopi ca 98% din ato­mii corpului nostru sunt inlocuiti anual. Timpul necesar pentru a inlocui tesuturile care captusesc stomacul este de cinci zile. Pielea este inlocuita in cinci saptamani, iar celulele grase in trei saptamani. Scheletul se re­innoieste complet la fiecare trei luni. Cu toate acestea, molecula de ADN, acest tipar al oricarei forme de viata, a reusit sa isi pastreze integritatea de-a lungul a milioane de ani.(...) Exista un motiv care explica decalajul dintre capacitatea fantastica a ADN-ului si performantele slabe ale corpului fizic; celulele corporale nu sunt alcatuite exclusiv din atomi si molecule, ci si din inteligenta si constiinta. Procesul de creare si de recreare zilnica a corpului cade in sarcina in­teligentei sale, care depinde de con­vingerile noastre constiente si subconstiente. La baza procesului de imbatranire stau gandurile de teama, de vinovatie, de ura, de respingere de sine, de frica, de batranete si de moarte", spune Susan Shumsky in cartea sa, "Ascensiunea"!

Dimpotriva, gandurile fericite, asociate cu cu tineretea, cu iubirea, cu fericirea si cu implinirea mentin corpul vesnic tanar, mai spune Susan Shumsky. Nu-i asa ca-i interesant, daca nu chiar extraordinar, sa intelegem ca suntem dotati de natura pentru a ramane mult timp frumosi, tineri si placuti, ba chiar si sanatosi, dar – in acelasi timp – tot de la natura avem plantata in constiinta decizia si alegerea libera de a imbratrani sau a intineri? Nu-i asa ca-i interesant sa ne gandim, dar sa si acceptam, apoi sa practicam cu sfintenie un soi de gimnastica mentala, la fel de consecvent cum practicam gimnastica pentru corp? Nu-i asa ca indemnul "gandeste-te intotdeauna la cele mai frumoase lucruri" ar putea fi cheia catre cel mai puternic, mai minunat si mai putin costisitor chirurg estetician din lume; propria noastra natura?

In lumea noastra exista diferite specii de pomi, de vietuitoare sau de plante care traiesc enorm si sunt
intr-o stare fizica de functionare exceptionala. Cu toate ca noua ni se schimba conformatia celulara atat de des, ceea ce sugereaza ca natura nu ne-a dotat astfel ca sa imbratranim repede, cat mai degraba invers, de ce – totusi – lumea noastra este plina de boala, de suferinta, apasata de batranete, de obezitate, ca si de multe alte suferinte mentale si emotionale? Se poate sa se intample asa doar pentru ca nu stim, nu avem informatia necesara, pentru ca o ignoram si, poate, credem ca este ireala.

Despre gandirea pozitiva am auzit cu totii, dar experienta ne incurajeaza uneori s-o practicam, iar alteori s-o simtim ca fiind imposibila, nepractica si greu de aplicat. De aceea ma gandesc la faptul ca, pentru a ne misca in avantajul nostru catre un concept, dar – mai ales – catre practicarea lui, avem nevoie de o mo­tivatie puternica. Pastrarea ti­neretii noastre, a starii de bine in corpul ce ne poarta pasii prin aceasta existenta si constientizarea faptului ca ne cream trupul si cu ajutorul mintii poate fi o motivatie substantiala pentru practicarea gandirii pozitive.

Una dintre convingerile care ne imbatranesc pe toti in ritm alert si ne tin captivi in perceptii care ne hranesc bolile si slabiciunile fizice este tocmai convingerea ca imbatranim, ca starea de slabiciune a trupului este un dat, este inscrisa in gene. Ce se intampla daca aflam ca tineretea depinde si de noi? Sigur, putem alege sa facem ceea ce tine de noi pentru ca trupul nostru sa nu se degradeze. Iar ceea ce tine de noi are legatura cu educatia sufletului, a mintii si a sentimentelor noastre frumoase. Cu alte cuvinte, frumusetea sufletului prelungeste tineretea trupului, caci starea de frumusete interioara completeaza puterea biologica, existenta deja in trupurile noastre, care ne schimba conformatia celulelor, a muschilor, a tesuturilor etc. in numai cateva zile sau saptamani.

Mi se pare de-a dreptul uimitor sa intelegem ca mintea noastra lucreaza la unison cu natura atunci cand, chiar in fata unor evenimente nefericite putem avea atitudini intelegatoare, daca nu fericite. A intelege este – cred eu – verbul care poate misca din loc munti de ura, munti de suferinta interioara si poate pune in miscare speranta, iubirea si puterea de a gandi la orice varsta cu mintea frumoasa, a carei putere vindecatoare nu este indeajuns cunoscuta doar pentru ca nu-i indeajuns folosita "in latura ei frumoasa". A gandi pozitiv inseamna, iata, si a ne pastra tineretea, sanatatea si vitalitatea. Poate ca asta ne poate motiva in alegerea unui gand mai bun si in fata furtunii, iar atunci cand facem asta cu o motivatie serioasa, vom descoperi ca putem gandi pozitiv (puterea motivatiei) si vom observa efecte neasteptate ale acestei practici in intreaga noastra experienta de viata.

×