x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gazele naturale: Incorecta manevra a UE

Gazele naturale: Incorecta manevra a UE

de Ilie Serbanescu    |    14 Noi 2006   •   00:00
Gazele naturale: Incorecta manevra a UE

Una peste alta, este nevoie de mai mult de o dublare a pretului de desfacere al gazelor din productia interna pentru a se realiza paritatea ceruta de Uniunea Europeana.

Desi, pana la urma, a iesit la iveala adevaratul motiv al noii scumpiri a gazelor - si anume santajul OMV, noul proprietar al PETROM, care a amenintat ca nu va mai furniza gaz in retea daca nu se accepta preturi sporite - , nu s-a mers insa pana la capat cu explicatiile, intrucat trebuia sa se mentioneze ca, de fapt, demersul OMV avea la spate, daca nu direct, cel putin indirect, impunerea de catre Uniunea Europeana a "cerintei" ca gazele din productie interna (indiferent cine le exploateaza) sa fie livrate pe piata la "paritate": cu pretul gazului din import. Un calendar al alinierii pretului gazului din productie interna la pretul gazului din import a fost negociat cu Uniunea Europeana, transa anuala de scumpire fiind de 25 de dolari la 1.000 mc. Avand in vedere ca, la vremea negocierilor de aderare, discrepanta dintre cele doua preturi, desi sensibila, era totusi mica in cifre absolute, pentru ca pretul gazelor din import era cat de cat rezonabil, transa anuala de 25 de dolari urma sa stinga relativ rapid diferenta. Cum, insa, intre timp pretul gazelor din import a sporit fabulos, ar urma ca, pentru ajungerea la "paritate", pretul gazului din productie interna sa creasca absolut ametitor. Chiar si dupa scumpirea provocata de OMV, pretul gazelor din productie interna este doar de 143 de dolari/1.000 mc fata de 315 dolari/1.000 mc, cat a ajuns costul gazelor importate din Rusia.

Aceste date sunt utile pentru a evidentia cat mai au de tras la jug consumatorii din Romania - industriali sau casnici - pentru a se "recupera" diferenta. Una peste alta, este nevoie de mai mult de o dublare a pretului de desfacere al gazelor din productia interna pentru a se realiza paritatea ceruta de Uniunea Europeana.

Motivatia invocata de UE pentru impunerea catre Romania a unei asemenea "paritati" este foarte contestabila. Se pretinde ca astfel este promovata o concurenta loiala, punandu-se pe acelasi plan cei care detin cu cei care nu detin resurse proprii. De parca cei carora le-a dat Dumnezeu niscai resurse ar avea vreo vina si ar trebui penalizati! Si ce reper este fixat pentru asta?! Nu altul decat gazul rusesc, care are strict un pret de monopol, pe care Rusia il valorifica din plin tot crescand si crescand unilateral pretul. De fapt, nu este vorba de nimic altceva decat de o impunere din partea statelor puternice din UE, care nu dispun de resurse proprii, ca nu cumva preturile energiei din Romania (singura tara aderenta cu niscai resurse) sa le faca vreo concurenta!

Sa admitem insa ca aceasta "cerinta" ar fi justificata! Atunci, insa, o "cerinta" la fel de justificata si loiala este ca de renta din exploatarea resurselor lasate de Dumnezeu sa beneficieze statul-proprietar. Bun, sa nu beneficieze de resurse mai ieftine mediul de afaceri din Romania, spre a nu face concurenta neloiala competitorilor din restul UE! Dar de profiturile obtinute din preturile impuse artificial crescute sa se bucure statul-proprietar, in numele poporului, care este de fapt detinatorul acestor resurse, si nu altcineva! Or, aceeasi UE, in timp ce presa pentru ca Romania sa accepte, in schimbul aderarii, respectiva "paritate" la gaze, conditiona in paralel aderarea Romaniei de privatizarea PETROM (de fapt, de instrainarea acestei companii, inclusiv a exploatarii resurselor detinute, catre capitalul vest-european). Cu alte cuvinte, constrangerea a fost pur si simplu ca profiturile rezultand din preturi artificial impuse sa ajunga nu la statul-proprietar al resurselor, ci la compania straina, care, in urma concesiunii, prelua exploatarea acestor resurse. Pai, asta-i concurenta loiala?! Chiar si pe aici pe la noi, prin corupta si neacademica Romanie, asa ceva se numeste jaf prin santaj.

×
Subiecte în articol: editorial preţul resurse