x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Geneza ultimei săptămâni de COVID

Geneza ultimei săptămâni de COVID

de Razvan Popa    |    04 Oct 2021   •   07:10
Geneza ultimei săptămâni de COVID

La început a fost Congresul. Și România avea, pe atunci, cifre mici în statistica incidenței. Și la Congres s-au înghesuit mii de oameni. Internele nu au dat nicio amendă. Căci ministrul era pe post de delegat. A fost ziua întâi.

 

Apoi a început să crească numărul celor bolnavi. În raportări. Iar medicii au spus: în lipsa măsurilor clare ale Guvernului și a unei comunicări proaste, virusul s-a aciuat peste tot. Vârful valului patru va fi la sfârșit de octombrie. Până atunci, mulți morți se vor pune pe răboj. Iar președintele Iohannis a numit campania de vaccinare așa: „La noi sunt foarte mulți români care s-au vaccinat. Păcat că sunt așa puțini”. Și așa a fost. Ziua a doua.

 

Certificatul verde a împărțit lumea: unii au fost nevaccinații, alții, cei vaccinați. Și ambele tabere au început să se urască. Și a zis Sorin Cîmpeanu: „Școlile să rămână deschise!”. În cel mai important spital de luptă împotriva COVID, pacienții dorm pe scaune. Nu mai sunt locuri. Și a fost seară, și a fost dimineață: ziua a treia.

 

Și a emis Comitetul Național pentru Situații de Urgență noi interdicții în baza exploziei de cazuri de coronavirus în România. Iar Comitetul cu aceleași atribuții din București a mai emis și altele. Iar cele două liste de propuneri s-au bătut cap în cap. Și nimeni nu a înțeles nimic. Iar carantina pe timp de noapte a rămas ca odinioară: degeaba. Și Poliția Română a glăsuit: va cheltui de la buget bani pentru 8.000 de tablete cu care să verifice certificatele verzi. Și a fost ziua a patra.

 

Apoi a venit prăpădul de la Constanța. Când șapte oameni au murit arși de vii în salonul de Terapie Intensivă în care se luptau pentru viață, infectați cu COVID. Iar prima oară, autoritățile au anunțat nouă morți. Și le-a spus Raed Arafat: „... e bine că sunt șapte și nu nouă victime”. Spitalul de la Constanța era la fel ca și celelalte: vechi și cu nereguli. Descoperite de mai multe controale. Nu existau nici instalație de detectare a incendiilor.

Când rudele celor decedați își urlau disperarea, premierul Cîțu numea un demnitar. Iată, „începând cu data prezentei decizii – 1 octombrie 2021 – domnul Horia Scarlat se numește în funcția de consilier de stat”. Funcția a fost primită de individ după ce a agresat o jurnalistă la Congres. În ziua întâi. Și l-a pus Cîțu pe stat pe bătăuș: retribuția pentru un consilier de stat fiind de 16.000 de lei. Apoi a zis Raed Arafat: „Eu nu sunt Superman! Nu pot să rezolv eu toate problemele”. Și a fost seară, și a fost dimineață: ziua a cincea

 

Și a privit Președintele Iohannis peste toate câte s-au întâmplat și, iată, a zis că s-a îngrozit. Și a zis Președintele: „Statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”!  Apoi a plecat în Germania, la o decernare de premii. În România, mii de oameni au ieșit în stradă. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua a șasea.

 

În ziua a șaptea, Președintele s-a odihnit.

 

 

×