x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Geometria variabilă a moralei prezidențiale

Geometria variabilă a moralei prezidențiale

de Serban Cionoff    |    16 Dec 2016   •   18:57
Geometria variabilă a moralei prezidențiale

În acida și foarte controversata cartea lui Pascal Boniface ,,Intelectualii falsificatori’’, am găsit această caracterizare pentru ceea ce autorul numește ,,geometria foarte variabilă a moralei’’:,,Întotdeauna, pe terenul moralei, vom regăsi problema dublului standard al aplicării unui principiu universal, ceea ce înseamnă  acceptarea, în unele cazuri ceea ce a fost condamnat în altele’’. Ce-i drept, după cum o spune subtitlul, cartea se referă în mod expres la ,,triumful mediatic al experților minciunii’’, adică la formatorii de opinie, dar nu ar fi greșit să aplicăm grila sa de lectură și actorilor politici,

,,Am găsit’’ este un fel de a spune pentru că citisem cartea în 2012 și am subliniat anume acest pasaj pe care, acum, l-am căutat îmboldit de tot mai repetatele puseruri de ,,geometrie variabilă’’, numite curent și ,,duble standarde’’, cu care operează președintele Klaus Iohannis. Și iată de ce. Mai zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a fost rugat de o reporteră să comenteze raportul comisiei CNADTCU privind suspiciunea rezonabilă de plagiat care vizează teza de doctorat a LaureiKovesi. Corectă, curajoasă și fermă, reportera nu s-a lăsat convinsă de tentativa președintelui de a se eschiva, marșând pe clișeul cam ieftin că domnia sa acordă credit experților comisiei și i-a reamintit  zicerea sa din anul 2014 potrivit căreia cineva care a copiat fie și câteva rânduri tot plagiator se numește și trebuie să se retragă din viața politică.  În loc să răspundă, domnul Klaus Iohannisa dat-o,din nou, cotită, pretextând că atunci când a făcut această afirmație neiertătoareerasimplu profesor, iar acum este președinte al României.

Tristă scuză, slabă scuză!  Pentru că, mult mai aproape de adevăr ar fi să menționăm că, atunci când tuna și fulgera împotriva plagiatului și a celor ce plagiază,adică în anul 2014, profesorul Klaus Iohannis se referea la Victor Ponta, contracandidatul său la alegerile prezidențiale, pe când, acum, este vorba despre opinia președintelui României, KlausIohannis, despre compatibilitatea sau incompatibilitateaLaureiKovesi cu funcția de procuror șef al DNA. Apreciere absolut necesară în situația în care, deși comisia specializată nu a confirmat plagiatul, există specialiști în știința dreptului care apreciază că lucrarea este  ,,foarte slabă’’.

S-ar putea spune că a fost vorba doar despre o scăpare din perioada în  care cariera națională, comunitar europeană și internațională a domnului Klaus Iohannis era la începuturi. Ce-i drept, o eroare gravă, deloc neglijabilă, dar despre care speram că va rămâne un fapt izolat. Așa aș fi crezut și eu, dar iată că mai multe întâmplări recente ne pun cât se poate de serios pe gânduri. Vorbesc despre ceea ce s-a petrecut în zilele ce au urmat votului din 11 decembrie, când, fără să mai aștepte rezultatele finale ale alegerilor, președintele Klaus Iohannis a convocat partidele la consultări. Invitație pe care, cu deplină îndreptățire, PSD a declinat-o. Gestul său fiind urmat și de ALDE. Iată, însă, că, că tot domnul Klaus Iohannis, i-a convocat, mai nou,la întrevederi separate pe copreședinții ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și  Daniel Constantin, ca și pe Traian Băsescu. Atenție mărită, printre interlocutorii de taină ai șefului statului aflându-se însuși Călin Popescu Tăriceanu, pe care domnul președinte l-a numit ,,individ penal’’ și nu l-a invitat la festivitățile consacrate Zilei Naționale. Oare, din partea domnului președinte, asta nu esteceva ce ține de ,,geometria variabilă a moralei’’?

 ,,Întâlniri informale’’ le-a caracterizat Klaus Iohannis, pentru că s-au petrecut la vila de protocol rezervată șefului de stat și nu la Palatul Cotroceni! În realitate, însă, avem de-a face nu doar cu unul, ci cu mai multe exemple de crasă ,,geometrie variabilă a moralei’’, despre care  românii sunt întru totul îndreptățiți să îi ceară președintelui nostru explicații clare. Numai că, întrebat fiind, astăzi, de ziariști despre rostul și subiectul acestor întâlniri, președintele Klaus Iohannis, a răspuns țanțoș foc:,,nu o să vă spun!’’ Iertat să fiu, dar nu mai este doar o chestiune de ,,geometrie variabilă a moralei’’, ci un foarte îngrijorător semnal că, din ce în ce mai des, domnul președinte ratează ocazia de ,,a ateriza cu picioarele pe pământ’’. Ceea ce, după cum ne aducem aminte, domnia sa le cerea să facă unor anumiți lideri politici Foarte puțin întâmplător, numai dintr-o anumită parte a spectrului politic...

×