x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Glaciaţiunea ne va găsi cu lopata în mână

Glaciaţiunea ne va găsi cu lopata în mână

de Razvan Barbulescu    |    15 Feb 2012   •   21:00
Glaciaţiunea ne va găsi cu lopata în mână

Teleportati la Polul Nord, am da cu lopata in ghetari pana ne-am tampi. Sunt gata sa-i manance fripti pe meteorologi ca n-au dat cod ro­su. Pe Igas il mananca si acum in fund ca n-am avut cod ro­su. N-are Europa atatea intemperii extreme cat cod rosu vor ei. Ce sa faci, ma, cu codul rosu? La ce te ajuta? Poate cred ca face mi­nuni, ca te absolva de prostie, sme­che­rie, de hotie nu mai vorbim.

Intr-un tarziu au scos armata si jandarmii. Amaratii aveau zile bune de ocna grea – bezna, ger, foame. S-au strans tone de man­ca­re, haine, apa. Nu putea lipsi din film primarul gainar care sa im­par­ta ajutoarele doar la ai lui. Po­li­t­istii au adus lemne. Au tras la lo­pata pe rupte si jandarmii, si ar­ma­ta, si rugbistii, si fotbalistii, si baschetbalistii. Solidari cu jandar­mii, ultrasii. Gigi a adus mancare, apa, lopeti. In Buzau, Vrancea, Ialomita etc., toata suflarea dadea la lopata. Nu pomenesc de ajutoare de la stat, ca astia cred ca Statul 'sunt' ei. Cand vorbim despre des­za­pe­zire, despre asta vor­bim, de datul la lopata. Premierul i-a facut pu­tu­rosi fiindca satenii, indiferent de varsta, sex si partid, nu erau cu lo­pa­ta in mana, mo­delul Boc la coasa. Gla­cia­tiu­nea ne va gasi cu lopata in mana.

Despre viituri, Doamne fe­res­te! – Ungureanu a interzis icoanele la guvern. Totusi: Doamne, fe­reste-ne de ape! Nu-ti trebuie masterat la 'Goldis' sau diploma de Cambridge, ca sa pricepi ca dupa zapada multa urmeaza apa multa. Prin locurile astea, unii au scapat de nameti si ger, dar s-au prapadit la inundatii. Si nu erau beti. La pu­hoaie, am scos-o la capat cu ostasii, jandarmii, cu solidaritatea umana etc. Cu fascinele si sacii de nisip, echivalentul lopetii.

Nu suntem in stare sa rezol­vam lucrurile ca lumea. Ca lumea civilizata. Internetul e plin de site-uri cu utilaje de deszapezit. Munti de zapada spulberati in zeci de minute. Adevarat SF. Te crucesti la cate se fabrica in lume. Nu vezi o lopata. Fascine, saci de nisip? Prostii – programe de regularizari, tehnologii, agregate. Un astfel de program a salvat Sighisoara de inundatii. Apoi s-a ales praful, banii s-au dus la mamutul parlamentar din Uranus.

N-avem utilaje, pentru ca n-avem bani. Intrebarea e de ce n-are niciodata Romania bani pentru ceea ce trebuie? Finca suntem destepti: facem rost doar de banii din care se poate fura. Si atunci se fura, desigur pana la banii de lopeti. Cu fondurile europene, mangla nu tine. Nu tine, n-avem. Si, atunci, de ce vrem cod rosu?

×
Subiecte în articol: editorial