x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gleznele doctrinare

Gleznele doctrinare

de Dorin Tudoran    |    11 Iun 2004   •   00:00

Analiza si consultanta politica sunt doua indeletniciri diferite. Evident, dincolo de diferentele specifice, exista si un numitor comun celor doua ocupatii - intelegerea politicului.

Dar in vreme ce analiza politica ramane - sau ar trebui sa ramana - neimplicare, consultanta politica - mai ales cand vine sub forma de strategie electorala - inseamna tocmai implicare. Mai toata lumea preocupata de politica in America a auzit cate ceva despre cuplul de strategi politici Mary Matalin (republicana) si James Carville (democrat), dar nimeni nu-i considera analisti politici per se, punctele lor de vedere fiind percepute din start drept mult prea partizane.

Tara a tuturor originalitatilor - de la tipul de democratie, la fibra statului de drept, de la coruptie fara corupti, la primi- ministri ce solicita sa li se numere ouale cu abacul - , Romania este leaganul de vis al multor imperecheri miciuriniste. Dimineata, profesor de stiinte politice, la pranz, strateg electoral sub contract, dupa-amiaza, beneficiar a trei burse occidenatele, pe la 5:00, propagandist, spre seara, comentator impartial pe trei programe de televiziune si patru posturi de radio, noaptea, constructor de partide politice din hartie creponata, in zori, filozof, politologul renascentist roman ramane inepuizabil.

Un campion aproape absolut al suptului la toate tatele europene, atlantice, transatlantice, nord-atlantice dar si locale se dovedeste cel poreclit astazi, cu o tusa geniala, Parvenide. Altfel, om cu multa doxa, foarte muncitor, domnia sa a ajuns sa se ia atat de tare in serios incat isi vorbeste cu dumneavoastra, se autociteaza ad nauseum si se indica drept autor al nu-stiu-carei "teorii a interpretarii". Mai nou s-a hotarat sa fericeasca poporul roman cu un sef de stat. Crestin-democrat, de data aceasta.

Intr-o tara in care se moare prea frecvent de foame, proaspatul strateg electoral se lauda ca pupilul sau politic ii asigura un venit pe care un profesor universitar nu l-ar putea dobandi nici macar intr-o viata de truda. Ca farfuria ta e plina, cand blidul celor mai multi e zilnic gol e una. Dar ca tii cu tot dinadinsul sa snobezi pe toata lumea cu bunastarea in care te scalzi e semnul unei gandiri profund mitocane.

Devenit un fel de Makarenko de Pipera, strategul ii citeste zilnic celui luat sub contract spre (re)educare din enciclica papala Rerum Novarum, prin care Papa Leon al XIII-lea lansa crestin-democratia. Se spune insa ca dascalitul a fost vazut cascand plictisit si punand capat abrupt unor asemenea sedinte de masaj doctrinar prin crestinescul, "Mai da-l, ba, in gitu’ ma-sii!".

Dl Dan Pavel ne anunta ca va reconstrui Partidul Noua Generatie din temelii. Pentru asta i-a cerut liderului luat in dresaj politic intensiv sa foloseasca samponul Konrad Adenauer, crema de ras Jacques Maritain si apa de gura Aldo Moro. Cat va dura acest efort sisific si la ce va conduce e greu de banuit. Deocamdata, de sub toga crestin-democrata a PNG-ului zambesc gleznele doctrinare ale intemeitorului - Viorel Lis. O realitate ce nu poate fi combatuta nici cu deodorantul Rasputin, nici cu pudra de talc Ho Si Min.

Incepand de azi, in fiecare zi de vineri cititi-l pe Dorin Tudoran!

Dorin Tudoran s-a nascut la 30 iunie 1945 la Timisoara. In 1969 si-a luat masterul in Literatura Comparata si Filosofie Politica la Universitatea Bucuresti. Publica de la inceputul anilor ’70 volume care il impun: poezie - "Mic tratat de glorie" (1973), "Cantec de trecut Akheronul" (1975), "O zi in natura" (1977), "Uneori, plutirea" (1977), "Respira_ie artificiala" (1978), "Pasaj de pietoni" (1978), publicistica - "Martori oculari" (1976), "Biografia debuturilor" (1978), "Nostalgii intacte" (1978), "Adaptarea la realitate" (1982). Este premiat pentru poezie in doua randuri, pana la plecarea din tara, de catre Uniunea Scriitorilor, in 1973 si 1977. Participa la conferinte la universitati din Germania si Italia. Urmeaza burse de cercetare in Franta, Italia, Germania si Elvetia si este membru al mai multor asociatii academice.

Emigreaza in 1985, dupa ce opera sa a fost interzisa in Romania, iar el, haituit de Securitate. Este profesor asociat la Universitatea din Connecticut, SUA, pana in 1987. Lucreaza ca editor la Vocea Americii pana in 1990. Urmatorii doi ani este redactor-sef la publicatia Agora. Publica si in strainatate poezie si publicistica. Dupa 1989 revine cu volume publicate in Romania si Republica Moldova. Este premiat in Romania, la Chisinau si in SUA. A publicat, de asemenea, in aparitii prestigioase precum The International Herald Tribune, The Christian Science Monitor, Kontinent, L’Alternative si a avut interventii la CNN, ABC, NBC, CBS, National Public Radio, Deutsche Welle, Radio France Internationale, BBC, ARD - Munchen, VPRO - Amsterdam.
×
Subiecte în articol: editorial