x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Grecia: de la tragedie la drahmă?

Grecia: de la tragedie la drahmă?

de Adrian Năstase    |    15 Mai 2012   •   11:26

E din ce in ce mai probabil ca noul Parlament de la Atena, inca nereunit in prima sedinta, va avea soarta unei pastile efervescente, adica se va dizolva curand. Iar alegerile anticipate vor amana si mai mult solutiile pentru finantele tarii si vor tine departe orice ajutor pentru Grecia. In plus, sunt posibile efecte regionale ingrijoratoare. Iar noi ne aflam in zona despre care vorbesc.

Cum s-a ajuns aici? Partidele traditionale - conservatorii de la Noua Democratie si socialistii de la PASOK - au fost sanctionate de electorat pentru felul cum au gestionat situatia finantelor publice si, din acest motiv, au ajuns la minime istorice la ultimele alegeri. Efectele austeritatii au orientat publicul tot mai mult catre stanga dar marele castigator a fost o stanga anarho-populista, SYRIZA, care si-a marit ponderea electorala de trei ori si ceva in ultimele luni. Socialistii nu au reusit sa convinga ca au un proiect alternativ la austeritatea care si-a amplificat efectele, luna de luna. Iar discursul SYRIZA propune o solutie transanta si, pentru unii (cel putin, pe termen scurt), seducatoare: retragerea Greciei din acordul de salvare in urma caruia a inceput sa primeasca finantari.Este evident un pas care ar scoate tara din Europa din multe puncte de vedere, pentru ca in viata internationala nu poti, pur si simplu, sa iei banii si sa fugi. O tara care are venituri uriase din turism nu poate sa se izoleze peste noapte.

Partidele traditionale nu vor sa guverneze intr-o coalitie care nu ar avea si sprijinul SYRIZA. Daca aceasta formatiune ramane in opozitie, are toate sansele sa capitalizeze politic enorm si sa devina prima forta politica din Grecia. Dar SYRIZA refuza sa devina "un accesoriu la o crima', cum numesc ei politica dusa pana acum de partidele traditionale. E un impas greu de depasit. Criza politica greaca e rezultatul a doua fenomene care au avut loc in paralel. Austeritatea promovata de FMI nu da rezultate si creeaza instabilitate sociala tot mai mare. Iar, pe de alta parte, partidele clasice nu gasesc solutii alternative bazate pe creativitate dar si pe realism. In plus, ele au de facut fata si unui deficit de incredere. Oamenii nu cred ca pot fi scosi din saracie tot de cei care i-au adus acolo, aruncand banii in nisipurile off-shore-urilor.

In Romania exista mai multe grupari si persoane de tip SYRIZA (sau mai rau), care s-au aruncat deja in cursa solutiilor aberante dar apte sa le aduca voturi. Oamenii refuza sa creada ca nu exista proiecte capabile sa rezolve criza. Daca politicienii din partidele traditionale par incapabili sa le identifice, li se intoarce spatele si sunt ascultati "magicienii" care propun dezvoltarea prin iepuri scosi din joben. Traim unul din acele momente in care anarhia se poate naste din incapacitatea noastra de a demonstra ca institutiile sunt puternice si ca stiu ce fac, adica nu ca urmare a unui complot, ci a unei neputinte. Din fericire, exista numeroase drumuri de urmat care evita astfel de finaluri. In fond, nu noi am inventat tragedia, sau democratia si nici drahma…

×
Subiecte în articol: editorial