Mai departe, ne-a fost dezvăluită şi încrengătura atât de strânsă între oamenii de afaceri, mai mult sau mai puţin interlopi, şi şefii din Poliţie de la diferite eşaloane. Comisarul-şef Şoric n-a văzut a fi o problemă camăta, de parcă clanul de la Piatra Neamţ plătea impozite statului pentru aceasta, iar chestorului Fătuloiu i s-a fluturat pe la nas o mită fără nici o jenă, iar Cătălin Chelu a folosit cu voie şi tupeu aparatură de bruiaj în biroul unui secretar de stat al MAI. Cele două exemple explică în detaliu năravurile atât de perpetuate ale unor poliţişti cu funcţii înalte, încât există oameni de afaceri care consideră normale astfel de relaţii care, ştiu ei, le rezolvă orice problemă.
Ciocnirea titanilor din Poliţie nu este un fapt nou şi are legătură de multe ori cu schimbările politice în ceea ce priveşte portofoliul Internelor. Este foarte greu de crezut, dar într-o astfel de ambuscadă a căzut nu demult şi chestorul Virgil Ardelean, fost şef al serviciului de informaţii al MAI. Capcana pentru prinderea “Vulpii” a fost întinsă în timpul ministrului PSD, Dan Nica de către Direcţia Generală Anticorupţie, celălalt serviciu secret al MAI. DGA semnala atunci Direcţiei Naţionale Anticorupţie că un ofiţer superior din cadrul MAI, care folosea un anumit autoturism Audi A4 al ministerului ar fi implicat în influenţarea unei anchete ce viza un om de afaceri. Acesta fusese înregistrat “extrajudiciar” de un rival de-al său în chestiuni comerciale, iar înregistrările respective au fost predate DGA. Dar DGA nu a intrat prea mult în profunzimile cazului, ci a pasat mingea DNA-ului. Acel autoturism era folosit de chestorul Virgil Ardelean, care atunci era director general al Direcţiei Generale Management Operaţional din MAI. Procurorii DNA au analizat înregistrările şI şi-au dat seama că le mai văzuseră, fiindcă omul de afaceri care le comandase le mai depusese într-un dosar şI nu le-au considerat relevante. În cele din urmă, DNA a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Virgil Ardelean. Chestorul respectiv fusese mărul discordiei la începutul lui 2009, când Gabriel Oprea l-a propus să preia din nou şefia DGIPI, fapt ce a produs un cutremur în PSD la acea vreme.
Dacă însăşi “Vulpea” este păţită în disputele poliţieneşti, politice şi economice, înseamnă că fenomenul are o amploare uriaşă şi chiar nu se poate vorbi despre stoparea lui. Este adevărat că aceste bătălii rareori ies cu aşa virulenţă în public, cum s-a întâmplat zilele trecute când secretarul de stat Dan Fătuloiu l-a atacat pe şeful Poliţiei, Petre Tobă. De obicei, rufele se spală în familie, iar cutuma aceasta va fi reluată cu sfinţenie după ce se liniştesc apele. Pentru că, vorba lui Napoleon, aşa cum a fost preluată până acum câţiva ani pe site-ul Poliţiei Române: “Guvernele trec, Poliţia rămâne!”