x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Haznale sau piscine?

Haznale sau piscine?

de Razvan Barbulescu    |    14 Mar 2012   •   21:00

Trei oameni si ceva pe un loc. Ca la medicina. Unul lucrase cu mistria si prin Spania. Doua femei fara varsta plangeau sfasiate de fericire ca au fost admise. Alta isi frangea mainile, avea doi copii si pe maica-sa grav bolnava, fusese respinsa. Mai plecase si barbatu-su de nebun. Salubristii care faceau angajarile se cruceau. De cand se stiau functionari cu condica si pix nu pomenisera prosti care sa se bata pe maturi. Cat de sarac sa fii! La Craiova, pentru prima data pe continent, s-a dat concurs la maturarea rigolei. Cinci sute de oameni deznadajduiti s-au asezat la coada inca de la cinci dimineata ca sa apuce nu un calculator sau televizor la oferta, ci matura, salopeta si o leafa de cateva sute de lei.

Maturatul strazii nu presupune decat o saracie lucie si conditie fizica. Iarna dai la lopata pe rigole pana-ti sar ochii. In Romania, lipsa locurilor de munca provoaca boli psihice, sinucideri, statistici dezastruoase.

Sase din cele mai sarace regiuni ale Uniunii sunt in Romania. In spatele nostru, dupa numarul de regiuni sarace, mai este Bulgaria. Care ne iau turistii. Fiindca turismul lor a fost pus pe picioare de nemti. Bulgarii au un merit incontestabil: nu l-au stricat.

Povestea de succes a concursului de la Craiova arata ca si la noi au inceput sa se miste lucrurile, rasar insulite cu locuri de munca. S-ar mai putea organiza con­cursuri si pentru grandioasele sosele mosite pana de curand de Boagiu. Numai ca autostrazile romanesti au un specific greu de dibuit. Nu pleaca de niciunde, nu ajung nicaieri.

Apar undeva intr-un mijloc de ceva, sunt televizate cu ministrul alaturi, apoi se indreapta catre si se opresc. Nu figureaza pe harta fiindca n-au repere, o tufa ici, un concasor parasit dincolo. Spre deosebire de soselele de centura ale lui Boc, de pe urma carora au ramas munti de panglici taiate si sute de minute televizate.

Din acest loc trebuie sa-si ia zborul soimul MRU. Dupa aproape 8 ani de "era Basescu". Cu Udrea si Anastase de gat. Si n-am pomenit nimic de starea la zi a piscinelor sau haznalelor scolare.

Pana in octombrie, MRU trebuie sa ia 6 miliarde de euro de la UE si 2 miliarde de la Blejnar. In acelasi scop al relansarii, IMM-urilor puse pe butuci de eroicul guvern Boc trebuie sa li se faca respiratie gura la gura. Locurile munca vor trebui sa tasneasca din inspiratia si competenta unui guvern cu Baba la Invatamant, universitarul care habar n-are cum se face acuzativul. La medicamente ramane cum s-a stabilit. Vesnicul Duta.

×