x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Hollywood multiDNA

Hollywood multiDNA

de Gabriela Vranceanu Firea    |    12 Oct 2007   •   00:00

Remeş a ajuns să i se ceară demisia nu pentru că ar fi pus măna pe bani ori bunuri, ci pentru simplul fapt că a stat la taclale cu Mureşan la o terasă, de parcă toate problemele agriculturii vor fi fiind rezolvate in acel moment, iar clauza de salvgardare nu ar mai fi fost o ameninţare.


Sunt absolut total de acord şi susţin orice formă de vigilenţă asupra celor care lucrează cu banii statului. Să fie stabilit un cadru clar şi legal din care aceştia să nu poată devia spre corupţie şi alte aranjamente aparent minore, banale, cum ar fi o damigeană de pălincă şi o rezervă, pe toată iarna, de caltaboşi.


Mult prea mulţi s-au infruptat din banul public, din bugetele pe care, altminteri, ni le prezentau ca fiind insuficiente, minuscule, vai de mama lor pentru nevoile domeniului pe care il gestionau, dar suficiente, generoase şi chiar indestulătoare pentru satisfacerea poftelor personale şi ale apropiaţilor intr-ale afacerilor.


Cazul, de-acum fostului ministru al Agriculturii, Degebal Traian Remeş, este emblematic. Nu ştim dacă a luat şpagă, nu se vedea bine nici pe casetă şi nici nu se inţelegea foarte clar din inregistrarea audio dacă s-a infruptat cu-adevărat din caltaboşi şi ţuică şi dacă spera la un Q7 ori dacă cei 15 mii de euro i s-au dat, i-a luat ori au fost cu-adevărat in plicul devenit mapă mai apoi. O aşa-zisă mapă cu documente.


Certe sunt doar două aspecte din multitudinea de informaţii "senzaţionale", vorba TVR-ului, anunţănd difuzarea casetei cu Remeş, Mureşan şi Ciorbă. Şi anume că, intr-adevăr, Remeş a vorbit cu Mureşan despre o licitaţie. Cel puţin aşa pare. Despre nişte ordine şi nişte "poziţii". Putem merge cu găndul chiar şi mai departe, aşa cum afirmă Mureşan. Şi anume că atăt pe caseta audio, căt şi pe inregistrarea convorbirii telefonice sunt făcături, adică fraze şi imagini compilate din mai multe situaţii, din mai multe momente ale zilei sau ale lunii care, puse cap la cap, in succesiunea văzută şi auzită la televizor, ii incriminează pe cei trei: Ciorbă că a corupt, Mureşan că a intermediat actul de corupţie, Remeş că s-a lăsat ademenit.


Ce mai este iar clar din "documentele" multimedia puse la dispoziţie de DNA, prin TVR via Cotroceni, se crede faptul că fostul ministru Remeş s-a intălnit, intr-adevăr, cu fostul şef al agriculturii, controversatul Ioan Avram Mureşan, intr-o cafenea din Dorobanţi, pe-acolo pe unde işi fac veacul fotbaliştii, fetele care ii vănează şi paparazzii dornici de a surprinde idile vinovate intre bărbaţi insuraţi şi tinere aspirante sau invers.


Intrebarea care iese in evidenţă in acest moment este una simplă: ce căuta ministrul Remeş intr-o cafenea cu Mureşan? Mai ales ştiind faptul că preşedintele Triana Băsescu are serviciile şi DNA-ul la degetul mic şi că ar da oricăt să-i compromită pe miniştrii liberali fideli lui Călin Popescu Tăriceanu. Vina lui Remeş de a fi luat şpagă nu este incă destul de clară. Repet, e doar afirmaţia lui Mureşan, in inregistrarea discuţiei cu Ciorbă, că şeful agriculturii ar fi muşcat momeala. Nu există dovada că aşa şi stăteau lucrurile. Dar prin prezenţa sa, tÃşte à tÃşte, cu Mureşan, Remeş a dat apă la moară speculaţiilor şi "inscenării" puse la cale de DNA şi servicii, cum susţin liderii liberali.


Remeş a ajuns să i se ceară demisia nu pentru că ar fi pus măna pe bani ori bunuri, ci pentru simplul fapt că a stat la taclale cu Mureşan la o terasă, de parcă toate problemele agriculturii vor fi fiind rezolvate in acel moment, iar clauza de salvgardare nu ar mai fi fost o ameninţare. DNA, oricăt de buni scenarişti şi regizori ar avea angajaţi, nu poate totuşi să te plaseze intr-o situaţie, intr-o circumstanţă, dacă totuşi tu nu ai avut de-a face cu ele niciodată in viaţa ta.


Şi, cu toate acestea, DNA nu este cu nimic mai onorabil, din moment ce nu este sigură pe probele pe are le are, şi care ar putea fi zdruncinate in instanţă, drept pentru care apelează la presiunea mediatică şi publică, pentru a-şi impune punctele de vedere, fie şi preliminare.

×
Subiecte în articol: editorial mureşan remeş