învăţământul românesc preuniversitar. Când vine vorba de rezultate, nu putem decât să constatăm dezastrul. Cu toate acestea, majoritatea corpului profesoral şi a funcţionărimii aferente, plus o mare parte a populţiei - din nefericire, chiar şi oameni foarte tineri, loviţi parcă de o amnezie sau de percepţii false - fac front comun în a promova şi apăra o realitate falsă. Dar, dacă rezultatele sunt un dezastru, cum poate fi sistemul care le generează guvernat de o realitate pozitivă? Nu, stimaţi concetăţeni, este exact invers: regula sistemului sunt "uscăturile", nu pădurea tânără, verde şi sănătoasă.
Dacă funcţionarii din ministerul public nu ar fi politici, ci tehnocraţi oneşti, atunci controalele din unităţile de învăţământ nu ar trebui să se facă doar prin inspecţii oficiale, cu flori, fursecuri, sucuri şi discuţii "camaradereşti" în cancelarii şi birourile directorilor. Controalele, mai ales în contextul actual al învăţământului, ar trebui să se facă şi incognito, inopinat şi să se pornească de la discuţii cu elevii. Şi ar trebui făcute în parcurile şi barurile în care elevii chiulesc, goniţi de incompetenţa pedagogică a dascălilor care nu sunt în stare să le deschidă apetitul pentru cunoaştere, să le câştige respectul şi să-i ţină în clase! Pentru că întâia şi principala calitate pedagogică a marii majorităţi a dascălilor de azi este practicarea pedeapsei (sub diferite forme), exprimată sugestiv de propoziţia: "Ieşi afară, nota 2!".
Să le luăm pe rând. Elevii şi părinţii acestora sunt aspru traşi la răspundere pentru absenţe. La 10 absenţe, elevului i se scade 1 punct din nota la purtare şi tot aşa. Legea spune, corect, că părintele este obligat să asigure prezenţa elevului la ore. Dar aceeaşi lege nu prevede deloc vreun drept al elevilor şi părinţilor de a cere socoteală conducerii şcolii pentru absenţele profesorilor! Anul trecut, în clasa a opta unde era fiica mea, o treime din numărul total de ore nu s-a făcut din cauza absenţelor profesorilor sau neputinţei autorităţilor de a le asigura dascăli la anumite materii. Reţin motivarea stupefiantă a unei profesoare în vârstă care le-a spus elevilor că a lipsit ora trecută pentru că s-a gândit la fiul ei care decedase cu ani în urmă! Probabil că locul acestei profesoare ar fi la un sanatoriu de specialitate şi nu în învăţământ.
Elevilor li se pun absenţe şi dacă întârzie la curs 5 minute. Culmea stupidităţii este că apoi aceştia uneori sunt ascultaţi, dau teste, li se pun note sau au scris în caiet cursul din ziua respectivă, deşi ei figurează ca absenţi!
Dar cea mai frecventă, revoltătoare, ilegală, absurdă şi ne-pedadgogică pedeapsă aplicată este datul afară de la ore, deşi legea interzice acest lucru. "Ieşi afară, nota 2!" - că ai întârziat, că nu ţi-ai făcut tema, că ai vorbit, că ai "răspuns obraznic", că nu ai caietul sau manualul sau pur şi simplu pentru că profesorul respectiv s-a trezit cu fundul în sus în ziua aia şi nu-i place de mutra ta. Ei bine, dascălii ignoră stupid faptul că dacă elevului dat afară i se intâmplă ceva grav în acest timp (în şcoală, în curtea şcolii sau pe stradă - accident, abuz, viol, hărţuire, jaf, atac), ei şi conducerea şcolii răspund PENAL în faţa legii, chiar şi cu închisoarea!