Primul ministru al Invatamantului propune un proiect de reforma. Guvernul aloca atat de putini bani, incat omul isi da demisia. Abia dupa demisie partidul lui Miclea solicita mai multi bani pentru Invatamant si cauta un alt ministru. PD gaseste solutii atat de bune, incat tot invatamantul intra in greva.
Proaspat instalat in functie, Traian Basescu preseaza PUR si UDMR sa formeze o majoritate parlamentara alaturi de Alianta D.A. Cateva zile mai tarziu, presedintele declara ca propria constructie este o "solutie imorala" si ca singura sansa a natiunii sunt alegerile anticipate. Proaspatul premier Tariceanu declara ca, pentru PNL, anticipatele nu sunt o prioritate.
Dupa ce Curtea Constitutionala declara neconstitutionale patru articole de lege, Alianta D.A. considera, la randul sau, anticipatele ca fiind singura solutie pentru natiune. Premierul anunta ca va demisiona la data fixa. Presedintele intervine, declarand ca totusi rolul institutional al Curtii Constitutionale trebuie respectat. La data fixa plus o zi, premierul spune ca nu mai demisioneaza. Presedintele se declara dezamagit de aceasta pozitie in repetate randuri.
Intruniti la sfat de taina, liderii D.A. declara ca au discutat inclusiv despre anticipate, concepute, ati ghicit, ca singura sansa pentru natiune. Aflat in aceleasi zile la Paris, Traian Basescu spune ca anticipatele sunt o initiativa deja inutila si de domeniul trecutului.
Traian Basescu si Valeriu Stoica pledeaza pentru o unificare intre PD si PNL. PNL spune ca nu e o problema de actualitate.
La Congresul PD, Tariceanu transmite un mesaj despre unificare, fara a fi bagat in seama.
Ulterior, liderii PD si PNL declara, din nou, ca unificarea e un proiect important si actual, pentru definirea caruia nu s-a gasit, din pacate, timpul necesar. Doua zile mai tarziu, liderii PD si PNL destainuie ca nu poate fi vorba de unificare pana in 2008.
Theodor Stolojan strabate Romania vorbind organizatiilor PNL despre marile sanse irosite ale lui 2005: unificarea PNL/PD si anticipatele.
Primul ministru al Invatamantului propune un proiect de reforma. Guvernul aloca atat de putini bani, incat omul isi da demisia. Abia dupa demisie partidul lui Miclea solicita mai multi bani pentru Invatamant si cauta un alt ministru. PD gaseste solutii atat de bune, incat tot invatamantul intra in greva.
Al doilea ministru al Sanatatii propune un proiect de reforma. Liberal fiind, domnia-sa vrea "deliberalizarea" sistemului de farmacii. Domnul Nicolaescu declara in repetate randuri ca nimeni nu-l va impiedica sa faca aceasta reforma. Dupa ce e criticat de sindicate, uniuni profesionale si patronale, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, Nicolaescu declara ca e dispus sa se mai gandeasca.
Al doilea ministru al Finantelor propune in cinci luni 4 (patru) proiecte de modificare a Codului Fiscal, osciland periodic intre impozitarea meselor sau a scaunelor din restaurante, a tigarilor scumpe sau ieftine, a apartamentelor mai late sau mai lungi. Intre timp, Guvernul a promovat bugetul pe 2006 in baza unui Cod Fiscal cu care domnul Sebastian Vladescu se mai joaca inca.
In tot acest haos, fiecare dintre noi a pierdut, individual, timp, nervi si resurse. Ca natiune, toti laolalta, am reusit sa irosim, stupid, un an de istorie.
P.S. O concluzie la sfarsit de an: vin americanii, dar pleaca romanii. Unii, chiar in Congo. Maghiarii raman. In primul rand, pentru a discuta, in Parlament, statutul minoritatilor.