Pentru mine parca dintotdeauna si pentru totdeauna in septembrie incepe scoala. Nu este o continua reamintire, nu este nici nostalgia pentru anii trecuti, este pur si simplu sentimentul unui inceput ce exprima bucuria viitoarelor noutati, acum doar banuite, si - mai ales - dorinta de a le afla.
Si tot in septembrie, intr-un ciclu constitutional de data aceasta, incepe o noua sesiune parlamentara. Poate nu este intamplator ca aceste institutii atat de diferite sa-si suprapuna macar momentul de reluare a activitatii.
Motto: "Cum sunt ce-am fost, voi fi ce sunt"
(
Nichifor Crainic)
Mereu "repetabila povara" a ciclicitatii unor intamplari ale vietii noastre face sa se estompeze de multe ori semnificatia lor. Sau, poate, ramanand in sfera banalului, pur si simplu noi le acordam o pretinsa semnificatie pentru a putea marca trecerea timpului si experienta acumulata.
Pentru mine, parca dintotdeauna si pentru totdeauna in septembrie incepe scoala.
Nu este o continua reamintire, nu este nici nostalgia pentru anii trecuti, este pur si simplu sentimentul unui inceput ce exprima bucuria viitoarelor noutati, acum doar banuite, si - mai ales - dorinta de a le afla.
Si tot in septembrie, intr-un ciclu constitutional de data aceasta, incepe o noua sesiune parlamentara. Poate nu este intamplator ca aceste institutii atat de diferite sa-si suprapuna macar momentul de reluare a activitatii.
Ambele sunt destinate sa formeze si sa proiecteze pentru viitor o natiune, prin educatie sau prin lege, de ambele depinzand soarta acestei natiuni.
Si atunci sa nu uitam ca dascalii nostri ne-au pregatit pentru ce trebuie sa facem acum. Datorita scolii, toate au capatat in viata un sens si o perspectiva.
Am invatat principii si legi, am tocit teoreme si declinari latine, un regretat profesor de literatura ne solicita sa memoram citate din clasici.
A venit momentul sa intelegem de ce am invatat toate acestea. Toate s-au ordonat si mai ales s-au sintetizat in modul in care gandim si actionam in viata.
De aici si nelinistea mea la acest inceput tumultuos de sesiune parlamentara. Oare sa fi uitat tot ce am invatat in mereu reluatul septembrie al studiilor noastre? Oare nu am inteles nimic sau, daca am inteles, am inteles oare bine? Pentru ca stufoasa agenda parlamentara s-a redus la o singura problematica: schimbam legi pentru a schimba oameni.
Este adevarat ca asa cum nici legile nu sunt vesnice, nici functiile oamenilor nu pot ramane vesnice.
Adaptarea la cerintele vietii, perfectionarea, de fapt progresul, impun si schimbarea legilor, si schimbarea oamenilor.
Problema este alta. Putem schimba legi numai pentru a putea schimba oameni?
Se poate demonstra ca tehnic este posibil, dar tot atat de bine se poate demonstra ca este lipsit de sens.
Legile menite sa asigure dezvoltarea in timp a natiunii, prin coagularea ei si perspectiva stabila pe care o confera, pot deveni un teritoriu al nisipurilor miscatoare pe care nimic nu este sigur. Ceea ce astazi este profita numai unor persoane - si in nici un caz colectivitatii - maine se poate intoarce impotriva lor.
Intr-o continua si sterila miscare a oamenilor - numai pentru interese de moment - , orice va insemna evolutie pe planul vietii economice si sociale se va opri.
A nu vedea sau a ignora deliberat consecintele unei actiuni de moment constituie o grava greseala care se razbuna in timp.
Faptul ca schimbarea legilor numai pentru schimbarea oamenilor este lipsit de sens este demonstrat si de modalitatea in care se incearca impunerea acestei schimbari. Cererii de convocare a unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputatilor la numai doua zile inainte de acel inceput de septembrie ce inseamna inceputul normalei sesiuni ordinare poate avea multiple semnificatii, dar in nici un caz aceea de a sublinia importanta problemei. Pentru mine nu insemneaza decat lipsa de respect pentru importanta si sobrietatea procedurilor parlamentare.
Ce am invatat in fiecare inceput de septembrie al studiilor noastre si ce facem acum?
Principiile si legile stiintelor exacte si ale stiintelor naturale au fost aduse, prin studii indelungate, aproape la gradul de a fi imuabile si, in orice caz, definitorii in timp. Noi am acumulat numai finalitatea unei imense si laborioase activitati de secole ale umanitatii.
Este timpul sa gandim ca si legilor fundamentale ale vietii sociale sa le dam aceeasi valoare. Unele dintre ele exista. Exemplul Codului Civil napoleonian, in vigoare si astazi dupa 101 ani, avand radacini viguroase in Dreptul Roman milenar, imi este cel mai la indemana. Cate din legile noastre vor rezista macar 10 ani?
E pacat ca am uitat definitia si scopul legilor. E pacat ca am uitat sa aplicam principii simple care, din principii ale stiintelor, devin principii de viata.
Este bine ca e septembrie si incep scolile. Si sesiunea parlamentara. Va trebui sa mai invatam ceva. Ca sa nu ramana unii dintre noi repetenti.