x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Inapt de mic

Inapt de mic

de Razvan Barbulescu    |    28 Aug 2011   •   21:00

Noi ne dadeam inapti ca sa sca­pam de armata, iar pe el il chema marea cu o forta devastatoare. Si azi la fel, noi renuntam plini de lehamite, el da navala.

Lipsind de la Ziua Marinei, ca sa nu fie acuzat ca provoaca asistenta, intrucat stia ca va fi luat cu huo, presedintele n-a mai luptat cu destinul marin. S-a reabilitat insa in cadru intim la Neptun, unde si-a povestit viata cu fosti colegi.

Amintirile presedintelui Ba­ses­cu sunt doldora de invataminte si lasa urme. Dupa ce s-a confesat ca a fost un elev mediocru, a ur­mat chestia cu filozofii si tinichigii, moment care i-a redat demnitatea dlui Liiceanu. Insa statisticile il confirma pe Basescu. Azi, tara exact de atata mai are nevoie, de strungari si tinichigii. Restul poate sa emigreze. Viitoarele generatii de tinichigii ii vor pune portretul in sufragerie.

De altfel, vigoarea modelului a fost naucitoare in cazul re­pe­ten­ti­lor, care oricum isi bagau pi­cioa­re­le in ea de scoala: uite, ba, nici Base n-avea chef de invatat si s-a scos.


Amintirile presedintelui au forta premonitorie. In studentie, s-a martu­risit printre altele la Neptun, a fost declarat inapt medical. Unul dintre cei mai buni oftalmologi din Romania, medicul oftalmolog Stefan Boeras, care lucrase candva la Spitalul militar cu celebrul profesor dr. Mircea Olteanu, caruia i-a si fost student, l-a declarat inapt. Inapt-inapt. Si ce face viitorul presedinte? Se duce sa se vaite la viitorul amiral, comandantul proaspetei Academii Navale. Si ce face amiralul? Rupe certificatul de inapt, in fata doctorului care tocmai se pusese de-a curmezisul destinului lui Popeye.

Invingator, viitorul presedinte si-a frecat palmele ca l-a pus la punct pe specialist. Era prima victorie in fata intelectualilor. In paranteza fie amintit, un alt fost coleg de academie povestea ca studentul Traian ar fi dorit, ceva mai tarziu, sa repuna lucrurile in ordinea fireasca si sa se opereze la acelasi Boeras pentru o "reglare a vederii", dar intalnirea n-a avut loc.
Pana la urma a renuntat, bagandu-i-se in cap ca tocmai asta e sarmul lui. Ma rog.

Asadar, amiralul i-a rupt doctorului certificatul in nas, deoarece pe tanarul Basescu il chema marea. Inaltator ca un poem.
Sa retinem insa ce mana a avut amiralul! Si ce ghinion am avut noi! Ca sa n-o mai tinem gaia matu ca a fost securist de mic. Nu securist, ci inapt a fost de mic. Sarmul privirii e chiar dovada.

×