x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Încă un baros la un car de oale sparte

Încă un baros la un car de oale sparte

de Petru Calapodescu    |    18 Sep 2012   •   11:27

Intalnirea cu presedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso, a fost foarte buna. Iar gazdei i s-a explicat ca, dupa decizia Curtii Constitutionale (cea prin care Basescu a fost teleportat din garajul de pe Comanita in Palatul Cotroceni, fiind sfidator ignorata vointa majoritatii covarsitoare a populatiei, n.n.) lucrurile au reintrat pe un fagas normal. Asta a declarat premierul Victor Ponta, revenit de la Bruxelles, unde, nu stiu cat la cererea sa si cat convocat, ia calcat pe urme lui Traian Basescu. Cel care, dupa ce a fost resuscitat de paramedicii SMURD-ului PPE, se dusese sa le exprime direct recunostinta sa pentru cate zile de mandat o mai avea si sa foloseasca prilejul pentru afirmatii si angajamente in numele Romaniei. Excedandu-si iarasi prerogativele constitutionale si revendicandu-si postura de jupan, peste Guvern si Parlament.

Declaratiile lui Victor Ponta sunt moi, contin contradictii in termeni si nu sunt o garantie ca a fost suficient de ferm si clar in a-l lamuri pe Barroso asupra unor chestiuni esentiale din Constitutia si legile romanesti, asupra realitatii politice si sociale din tara. Si nici ca dialogul a elucidat faptul ca Romania denunta statutul de colonie la care a redus-o regimul basist si ca asteapta ca staff-ul UE, Comisia Europeana, sa se amestece si sa se exprime doar in legatura stricta cu Statutul Uniunii, cu directivele si recomandarile CE, iar nu in chestiuni care tin exclusiv de politica nationala, de democratia pe care natiunea o apara, nu niscaiva oficiali si functionari europeni, fie ei oricat de inalti si oricat ar avea urechile deschise la cozile de topor din tara.

Altminteri, Ponta s-a aflat intr-o pozitie ingrata. mai ales dupa ce frau Reding, dar si Barroso anuntasera ca Romania va fi atent monitorizata, ca un detinut eliberat conditionat din puscarie, tot facandu-se trmiteri la "situatia grava in care s-a aflat statul de drept". I s-a pus pe masa lui Ponta si incapacitatea de a accesa fondurile europene, ba si inadmisibilele abuzuri in domeniu, ceea ce va aduce serioase sanctiuni. Dar fara ca oficialii UE sa aiba bunul simt sa precizeze ca incompetentele si potlogariile s-au petrecut in 2009 - 2011, sub protejatii lor Basescu si Boc. Fie spus, e nesatisfacatoare pasivitatea cu care Ponta anunta ca in aceasta privinta, dar si a fraudarii pe alte cai a Bugetului de catre fosta guvernare, au fost depuse plangeri la DNA, care "poate va gasi timp sa le solutioneze"?! Nu in ultima instanta, din seria loviturilor de baros la carul cu oale deja sparte al economiei romanesti nu trebuie trecut usor peste insistenta CE (avand in spate FMI si interesele anumitor tari occidentale si mari corporatii) de a forta o seie de mari privatizari care se intrevad a fi net paguboase. Sau ostentatia cu care Basescu a facut iarasi angajamente de ordin economic si financiar, cu ar fi aderarea la Uniunea Bancara, structura pe care alte tari (Suedia, Polonia, Olanda) o privesc cu circumspectie sau o refuza, date fiind riscurile pe care le ascunde si care pot afecta grav economiile nationale.

O fi an electoral, Guvernul are nevoie de pasuire din partea organismelor UE si de liniste in tara. Dar premierul Ponta nu poate ignora ca, pe plan european, exact acum se fac mari si vitale jocuri. Din care vor iesi castigatoare acele state care au in frunte demnitari cu coloana vertebrala si cu verb clar si demn.. Inclusiv, sau mai ales, in dialogurile cu mai-marii Uniunii Europene, care trebuie facuti sa priceapa ca in Guvernul Romaniei au un partener, iar nu o filiala provinciala sau coloniala, careia ii pot ordona oricand si orice.

×