De ce tace "membrul de drept"? Nu mai e jucător? E brusc in convalescenţă cănd vede ce a păstorit? Nu mai are glandă să recunoască? După ce s-a dat in spectacol in şedinţele CSM şi a dirijat in mod public dosarele inamicilor politici, s-a dat la fund, in cel mai pur stil comunist, cănd a văzut beleaua. Nici rivalul său politic de la Palatul Victoria nu e mai breaz. In loc să facă o declaraţie in care să spună ca e foarte ingrijorat de semnalele CSM, primul ministru moţăie politic.
Raportul Consiliului Superior al Magistraturii referitor la activitatea DNA dezvăluie fapte de o gravitate fără precedent. Potrivit Constituţiei Romăniei, CSM este garantul independenţei justiţiei. Printr-o logică simplă, fără influenţe politice sau de altă natură, in urma lecturării raportului se poate spune cu siguranţă că Direcţia Naţională Anticorupţie nu este o instituţie independentă. Există nenumărate argumente ale procurorilor de la Inspecţia Judiciară. Este, fără doar şi poate, cel mai dur raport din istoria CSM la adresa unei instituţii implicată in mecanismul justiţiei.
Pentru cei mai mulţi dintre noi, DNA inseamnă garanţia luptei impotriva corupţiei. Creată in urma unor presiuni infernale ce veneau de la Bruxelles, direcţia cu pricina are un bilanţ catastrofal. Mai bine de 70 la sută din dosarele instrumentate au căzut in instanţă. Cum poate avea un om simplu incredere intr-o astfel de instituţie? Vicii grave de procedură, abuzuri in serviciu care se ţin lanţ recunoscute chiar in raportul CSM, incălcarea unor drepturi elementare ale celor care sunt anchetaţi. Astea sunt, din păcate, principalele caracteristici ale unui organism care a fost creat şi este plătit cu sume uriaşe să ne scape de marea corupţie. O nenorocire care a ajuns in ultimii ani la nivelul afectării securităţii naţionale.
Au fost persoane care au crezut sincer in impulsurile venite de la Uniunea Europeană pentru intărirea peste măsură a DNA. S-a considerat că este atăt de gravă corupţia, incăt puterile sporite, legislaţia specială şi nu in ultimul rănd independenţa administrativă a instituţiei prin "ruperea" din Parchetul General dădeau acestei structuri forţa necesară combaterii corupţiei.
Din păcate, la fel ca in multe alte cazuri, DNA nu a făcut şi nu face excepţie de la influenţa politică. E un fapt extrem de grav, ce demonstrează că pe aici, prin Balcani, independenţa politică a instituţiilor statului e o himeră. Multe din valorile europene sunt străine ţării noastre şi ne vor fi incă mult timp.
"Corupţia este o afacere in care nu suntem şi noi." Asta e deviza sub care se poartă la noi lupta politică anticorupţie. Maestrul Ion Cristoiu afirma zilele trecute ca acum se luptă două mafii, cea a puterii şi cea a opoziţiei. Senzaţia mea este că e aceeaşi mafie. Doar beneficiarul s-a schimbat. Luaţi numele milionarilor in euro şi veţi vedea că tot ei au beneficiat de bani publici şi licitaţii privilegiate şi colo şi colo. Cu foarte mici excepţii.
Sunt curios ce măsuri va propune CSM impotriva acelor procurori care au săvărşit fapte inimaginabile.
Cu riscul de a mă antepronunţa, orice decizie in afara excluderii din magistratură va permite perpetuarea practicilor. Deşi tineri şi cu o presupusă pregătire profesională de excepţie, noii procurori se dovedesc nişte copii fidele ale celor care au girat poliţia politică in perioada comunistă. S-au schimbat doar metodele. Sunt mai rafinate.
Este, poate, o concluzie fără surprindere pentru cei care ştiau că Justiţia a fost păstorită după decembrie 2004 de un fost procuror ceauşist. Un bun colaborator al Miliţiei, Securităţii şi brutelor care se intitulau forţe de ordine la mineriada din iunie 1990.
De cănd cu regimul portocaliu, ni s-a inoculat zi de zi ideea independenţei justiţiei şi a importanţei CSM pentru justa balanţă. Iată că CSM, al cărui "membru de drept" se consideră aberant intăiul om al ţării, depistează disfuncţionalităţi grave şi acte repetate de abuz. De ce tace "membrul de drept"? Nu mai e jucător? E brusc in convalescenţă cănd vede ce a păstorit? Nu mai are glandă să recunoască?
După ce s-a dat in spectacol in şedinţele CSM şi a dirijat in mod public dosarele inamicilor politici, s-a dat la fund, in cel mai pur stil comunist, cănd a văzut beleaua. Nici rivalul său politic de la Palatul Victoria nu e mai breaz. In loc să facă o declaraţie in care să spună ca e foarte ingrijorat de semnalele CSM, primul ministru moţăie politic. E totuşi şeful unui guvern ce are in componenţa sa Ministerul Justiţiei. Iar faimoasa DNA, cea despre care apar detalii infricoşătoare, i-a intocmit un dosar chiar ministrului justiţiei. Adică subordonatului domniei sale. Altădată se băteau in declaraţii televizate. Astăzi, descoperind o găleată cu rahat acoperită cu un capac portocaliu, cei doi veniţi de mănă la putere fug ca potărnichile. Căt de penibili şi ineficienţi pot fi cei care s-au proclamat salvatorii Romăniei, imbrăcaţi in geci portocalii pe care scria: "Impermeabil la corupţie"?
Intr-un moment foarte grav pentru justiţia din Romănia, se impun cel puţin două măsuri urgente. Sesizarea Comisiei Europene privind abuzurile de la DNA şi consultări cu specialiştii in justiţie şi afaceri interne de la Bruxelles pentru măsuri radicale. Devoalarea publică a legăturilor politice ale conducerii DNA şi ale procurorilor de caz cu inalţi demnitari din statul romăn. Asta pănă nu compromitem total şi iremediabil ce a mai rămas din lupta impotriva corupţiei.